Aepyprymnus rufescensrufous bettong

От Емили Питърсън

Географски обхват

Aepyprymnus rufescensе най-широко разпространеният потороид в австралийския регион, вариращ от североизточен Куинсланд до североизточен Нов Южен Уелс. Колония може да бъде намерена и на границата между Нов Южен Уелс и Виктория, а понякога и по северното австралийско крайбрежие (Nowak, 1997; Ride, 1970).

  • Биогеографски региони
  • австралийски
    • местен

Среда на живот

Aepyprymnus rufescensживеят предимно в открити, умерени условия от морското равнище до върховете на платото. Те процъфтяват в тревисти гори, крайбрежни евкалиптови гори, мокър склерофил и в ниски сухи открити гори с тревисти подкопи (Strahan, 1995). всичкоA. rufescensизграждат гнезда с конична форма, които имат един вход. Гнезда могат да бъдат намерени в хралупите на паднали дървета, под храсти, в буци трева или по-рядко в открита земя.Aepyprymnus rufescensизползвайте материали като трева, сено, слама, сухи папрати и влакнеста растителност, за да изградите гнездата си. Те вземат този материал с предните си лапи и го предават по тялото до опашката, която поставя материала в гнездото. Резервната трева се подрежда в гнездото чрез повдигане на по-стари строителни материали с носа, за да се създаде пространство.Aepyprymnus rufescensизползвайте до пет гнезда едновременно и е предложено изграждането на гнезда да се извършва само през зимата. На месечна база се добавят нови гнезда, тъй като старите гнезда се изоставят и изоставените гнезда могат да бъдат възстановени и използвани от съседенA. rufescens.

  • Наземни биоми
  • савана или пасища

Физическо описание

Aepyprymnus rufescensе най-големият жив вид на плъх кенгуру. Възрастните мъже тежат между 2,27 кг и 3,0 кг; възрастните жени тежат между 1,36 кг и 3,6 кг. Дължината на тялото варира от



37,5 см до 52,0 см; дължина на опашката от 35 до 40см; обща дължина от 72,5 см до 90,0 см; и височина приблизително 35,0 см.

Името „rufescens“ се отнася до червеникавокафявия цвят на козината на животното. Този пелаж често се описва като гриз, съдържащ твърди, бели косми. Покритата му с муцуна муцуна и черната коса в задната част на ушите допълнително отличават този вид.Aepyprymnus rufescensима много бледа белезникава ивица на бедрото, а долната му страна е забележимо по-лека от гръбната страна (Troughton, 1962). Извитите предни нокти на този вид са добре пригодени за надраскване и изкопаване, което помага при събирането на храна. Задната част наA. rufescensлипсва първият пръст, а третата цифра е пропорционално по-дълга от останалите (Strahan, 1995). Опашката е получувствителна, дебела и равномерно окосмена.

Черепът наA. rufescensе кратък и широк в сравнение с други потороиди. Фронталната кост се съчленява с плоскоклетъчната област на темпоралната кост, а ъгловият процес образува виден рафт. Небната фенестрация варира в рамките на вида, но фенестрата е забележително по-малка или липсва вA. rufescensв сравнение с други потороиди.Aepyprymnus rufescensима зъбна формула 3/1, 1/0, 1/1, 4/4. Първите горни резци са дълги, остри и подобни на острие. Вторият и третият горен резци са по-малки и странично изместени (Triggs, 1996). Характерно за Diprotodontia, първите долни резци се подават напред от зъбния. Диастемите са налице, но намалени и в горната челюст се появяват кучешки зъби. Премоларът е плагиалаукоиден; моларите изригват приблизително по едно и също време и са бунодонтни (Ganslosser, 1990; Triggs, 1996).

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    1,36 до 3,6 кг
    3.00 до 7.93 lb
  • Средна маса
    0,00248 кг
    0,01 lb
  • Средна базална скорост на метаболизма
    5.978 W
    AnAge

Размножаване

Aepyprymnus rufescensе полиестроен, като цикълът на еструса настъпва приблизително на всеки 34 дни. Размножаването може да се случи по всяко време на годината, но няма достатъчно данни както от пленници, така и от диви видове, за да се посочи определен размножителен сезон. Женските достигат полова зрялост през 11-ия месец, мъжете между 12 и 13 месеца. Мъжките посещават женски гнезда на тяхната територия всяка вечер, за да определят дали женската е сексуално възприемчива. Докато женската се приближава към овулацията, мъжът чака или от женската, или от нейното гнездо, докато стане сексуално възприемчива. И двата пола могат да издават ниско ръмжене по време на разследващо поведение, което обикновено включва подушване на женската от мъжкия пол. Възприемчивата жена позволява на мъжа да помирише клоакалните и торбичните й зони и в крайна сметка позволява копулация (Ganslosser, 1990).


арфа тюлен хранителна мрежа

Мъжките ще се опитат да монтират женската, независимо от предупредителните сигнали, излъчвани от нерецептивни жени. Тези жени се опитват да прогонят ухажващите мъже, като издават силни ръмжещи звуци, удрят мъжа с предните си лапи и се отпускат настрани и ритат мъжа с мощните си задни крайници (Ganslosser, 1990). В отговор на тази атака,A. rufescensмъжките често тропат с един протегнат заден крак близо до женската и вършат опашките си.

След като бъде постигнато успешно копулиране, ембрионът има гестационен период от 22-24 дни. След това време ембрионът се ражда и се прикрепва към един от четирите гърди на майката, намерени в нейната торбичка. Новороденото дете тежи приблизително 1g при раждането. В рамките на един ден от раждането, женската отново ще се чифтосва, за да произведе спокоен бластоцит. Новороденото ще остане в торбичката приблизително 114 дни (7-8 седмици), преди да бъде отбито.Aepyprymnus rufescensне оставяйте торбичката за постоянно до 16-та седмица. Непълнолетното животно остава с майка си през следващите седем седмици, докато се научи да се храни, поддържа се и споделя майчиното си гнездо.Aepyprymnus rufescensобикновено имат по едно дете на раждане, но близнаците не са рядкост.


хиени и лъвове водят ожесточени битки за храна. кой тип връзка описва това?

  • Основни репродуктивни характеристики
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Среден брой потомци
    един
    AnAge
  • Среден период на бременност
    23 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    333 дни
    AnAge
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    380 дни
    AnAge

Продължителност на живота / дълголетие

Поведение

Aepyprymnus rufescensе строго нощно животно, спи през деня в гнездото си и търси храна през нощта. Смята се, че тези животни са силно ритуализирани

поведение, докато общуват, но се смята, че са доста самотен вид (Ganslosser, 1990). Aepyprymnus не образуват дългосрочни връзки помежду си, но един мъж и две жени в припокриващи се диапазони могат да прекарат време като трио. Това поведение се съгласува с последните констатации, чеA. rufescensобразува хлабави полигинични асоциации (Strahan, 1995).

Aepyprymnus rufescensживеят сами в гнездото; обаче мъжките територии често могат да включват гнездата на няколко жени. Мъжката територия варира от 75-110 хектара, а женската - от 45-60 хектара (Strahan, 1995). Мъжете са нетърпими и агресивни един към друг, особено в плен или в присъствието на жени. Мъжете понякога защитават женската, която ухажват.

Aepyprymnus може да се движи с висока скорост на къси разстояния, като се ограничава единствено до задните си крака и използва предните си крака, за да помогне при завъртане. Този двуноги скок се вижда най-вече, когато животното пътува между местата за хранене или по време на тревога.Aepyprymnus rufescensможе да се движи бавно, докато се храни, като постави предните си крака на земята и изведе двете си задни крака едновременно напред, като същевременно балансира леко на опашката си (Johnson, 1983). КогаA. rufescensе разтревожен, той издава тихо съскане и тропа със задни крака като заек (Johnson, 1983). Женските издават тихо мърморене, за да наричат ​​торбички млади, които са се отклонили твърде далеч. Наблюдавани са животни в плен, които показват „маркиращо“ поведение на въведени предмети, като ги трият с аналната си жлеза.

  • Ключово поведение
  • подвижен

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Aepyprymnus rufescensсе появява малко след залез слънце, за да започне търсенето на храна. Aepyprymnus яде разнообразни треви, тревисти растения и използва добре приспособените си предно нокти, за да копае корени, грудки и подземни гъби. Тези животни могат да ядат цели растения, включително семена, цветя и листа, но те не са строго растителноядни (Strahan, 1995). Aepyprymnus от време на време дъвче костите на мъртви животни и изкопава ларви от земята, за да яде. В плен те ще приемат разнообразни храни.Aepyprymnus rufescensможе да извлече достатъчно вода от тази диета, за да се откаже напълно от пиенето, освен по време на суша, когато изкопае дупка в коритата на потока, за да се опита да достигне нивото на водата за питие (Nowak, 1997).

Икономическо значение за хората: Положително

Когато бъдат взети на достатъчно млада възраст, тези животни могат да бъдат опитомени като домашни любимци.

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Aepyprymnus rufescensможе да се превърне в дразнещ вредител за земеделските производители. По време на сухия сезон особено те ще ядат корени от растения, включително картофи и други грудки.


африканска прилеп ушаста лисица

Природозащитен статус

Aepyprymnus rufescensв момента е често срещан (Straham, 1995), въпреки че обхватът е намален. Категорията на Червения списък на IUCN е дадена като нискорискова (Група за биологично разнообразие, 1996).

Други коментари

Средната продължителност на живота наA. rufescensе по-голямо от пет години и за животните в плен е известно, че живеят от осем години (Nowak, 1997).

Разпределението в известния диапазон е непрекъснато и може да зависи от наличието на храна и подслон. Смята се, че бившият диапазон наA. rufescensбеше по-експанзивен преди европейската окупация, простирайки се още по-на юг до североизточна Виктория. Останки от тези същества са открити и в югозападната част на Виктория и на остров Флиндерс близо до Тасмания (Nowak, 1997). Теориите за причината за намаляващия ареал на този вид включват въвеждането и последващото хищничество от лисици, разчистване на земеделска земя и паша на говеда, както и дългосрочни климатични колебания (Johnson, 1983; Nowak, 1997; Troughton, 1962).

Премахване в естественото си местообитание не се страхуват от хората през нощта.

Сътрудници

Емили Питърсън (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Nycticorax nycticorax (черна коронована нощна чапла) в агентите за животни

Прочетете за Megachile rotundata (пчела за рязане на люцерна) в агентите за животни

Прочетете за Neogobius melanostomus (Gobie arrondie) в агентите за животни

Прочетете за Gasteropelecus sternicla (Обикновена брадвичка) на агентите за животни

Прочетете за носорозите (азиатски еднороги носорози) в агентите за животни

Прочетете за Icteria virens (чат с жълти гърди) в агентите за животни