Aegypius monachuscinereous лешояд

От Катрин Барбейро

Географски обхват

Cinereous лешояди (монах египий) се размножават в голяма част от Европа, Близкия изток и Азия, включително Испания, България, Гърция, Турция, Армения, Азербайджан, Грузия, Украйна, Русия, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан, Киргизстан, Иран, Афганистан, Северна Индия, Северна Пакистан, Монголия и континентален Китай. Те също зимуват в райони от Близкия изток, Азия и Африка, включително Судан, Саудитска Арабия, Иран, Пакистан, северозападна Индия, Непал, Бутан, Мианмар, Лаосската народнодемократична република, Северна Корея и Южна Корея.(Американска асоциация на зоопарковете и аквариумите, 1998 г., Египетски монах, 2012 г .; Vasilakis, et al., 2008)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен

Среда на живот

Cinereous лешоядите предпочитат хълмисти планински местообитания за чифтосване, но те могат да бъдат намерени и в гъсти гори, открити терени и полупустини. Тази гъвкава птица може да се види на височини, вариращи между 10 и 2000 м. Универсалността на местообитанията е от съществено значение за видове, които трябва да изминат толкова големи разстояния за храна. Зловещите лешояди предпочитат да нощуват близо до своето гнездово дърво по време на размножителния период, за да пазят и защитават мястото си на гнездо. Все още се обсъжда как птиците избират дърво за нощувки, въпреки че зловещите лешояди са склонни да нощуват при по-старите дървета.(„Cinereous vulture“, 2005; „Cinereous Vulture, Egypt monk, 2012; Heredia, 1996; Vasilakis, et al., 2008)


юнан маймуна с носове

  • Региони на местообитанията
  • наземен
  • Наземни биоми
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • гора
  • храсталачна гора
  • планини
  • Кота на обхвата
    10 до 2000 m
    32.81 до 6561.68 фута

Физическо описание

Зловещите лешояди са едни от най-големите летящи птици в света и сред грабливите птици те са на второ място след Андски кондори , които обикновено се считат за малко по-големи. Последните данни обаче сочат, че зловещите лешояди всъщност са по-големи от конските конди. Това наблюдение обаче все още няма широка подкрепа. Женските лешояди са обикновено по-тежки и малко по-големи от мъжките. И двамата имат широка глава и тела, покрити с черни и / или кафяви пера. Клюнът им е черен, а очите - кафяви. Перата на главата им са по-малки от тези, които се намират в останалата част от тялото им. Краката им са сиво-сини или белезникаво-жълти при възрастни, но през юношеството краката и клюновете им са розови. Тези великолепни птици могат да тежат до 14 кг и средно 8,17 кг. Дължината от клюна им до края на опашните им пера е между 110 до 120 cm, а размахът на крилата им е между 2,44 до 2,91 m. Трудно е да си представим пропорциите, но да го представим в перспектива; тези птици лесно биха могли да обвият крилата си около всеки човек, въпреки че нямаше да могат да вдигнат човек.(„Cinereous Vulture“, 2005; „Cinereous Vulture, Aegypius monachus“, 2012; Американска асоциация на зоопарка и аквариума, 1998)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • Маса на обхвата
    6.82 до 14.0 кг
    15.02 до 30.84 lb
  • Средна маса
    8.17 кг
    18.00 lb
  • Дължина на обхвата
    110 до 120 cm
    43,31 до 47,24 инча
  • Обхват на крилата
    2,44 до 2,91 m
    8.01 до 9.55 фута

Размножаване

Въпреки че не се знае много за системата за чифтосване на тези птици, известно е, че са моногамни. След като тези птици намерят партньор, те остават заедно през целия си живот. Не е известно как първоначално тези лешояди избират партньор.(„Cinereous Vulture, Egypt monk, 2012; Moreno-opo, et al., 2010; Poulakakis, et al., 2008)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Зловещите лешояди се чифтосват веднъж годишно, между октомври и ноември. Инкубацията е от януари до април, а отглеждането на пилета продължава през август. Като цяло, само едно яйце се опложда всеки сезон. Макар и изключително рядко, са наблюдавани две яйца. И двамата родители инкубират яйцето от 50 до 55 дни, докато яйцето се излюпи. Малките се хранят от двамата родители за около 160 дни; въпреки това, дори след като младите са избягали, те пак ще се върнат в гнездото за храна в продължение на няколко месеца. Както мъжете, така и жените са полово зрели на възраст от 4 до 5 години.(„Cinereous лешояд“, 2005; „Cinereous Vulture, Египетски монах“, 2012; „Египетски монах, 2008; Heredia, 1996; Jais, 2009; Skartsi, et al., 2008; Vasilakis, et al., 2008)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Cinereous лешояди се чифтосват веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Тези птици се размножават от октомври до ноември.
  • Пасирайте яйца на сезон
    0 до 2
  • Обхват на времето за излюпване
    50 до 55 дни
  • Средно време за излюпване
    53,3 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    95 до 120 дни
  • Обхват време до независимост
    180 до 215 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    4 до 5 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    4,4 години
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    4 до 5 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    4,4 години

Тези огромни лешояди първо трябва да изградят гнездо, където да снасят яйце. Чудовищните им гнезда обикновено са по-широки от 2,4 м (8 фута) и по-дълбоки от 2,1 м (7 фута), съставени почти изцяло от пръчки, борови иглички, клони и боклук. Яйцето се депозира през февруари и се инкубира от двамата родители до април. Бебето птица достига новородения етап за около 100 дни. В този момент младенецът напуска гнездото, но все пак ще се върне в гнездото за храна от родителите си и за сън, което обикновено трае 2 до 3 месеца. Количеството усилия, които родителите влагат в потомството си, е огромно, но това гарантира оцеляването и продължаването на техния вид.(„Cinereous Vulture“, 2005; „Cinereous Vulture, Aegypius monachus“, 2012; Jais, 2009)

  • Родителски инвестиции
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Тези лешояди имат много дълъг живот за птица. Обикновено в дивата природа те ще доживеят до поне 20 години; те обаче се нуждаят от големи площи и подходящи източници на храна за продължаване на оцеляването. Най-дългата известна продължителност на живота на зърнест лешояд в плен е на 40 години.(Moreno-opo, et al., 2010; Poulakakis, et al., 2008)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    28 (високи) години
  • Продължителност на живота на обхвата
    Статус: плен
    40 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    20 години
  • Средна продължителност на живота
    Статус: плен
    35 години

Поведение

Тези птици не мигрират като другите птици. Те прелитат големи разстояния, за да си набавят храна; те обаче винаги се връщат в гнездото си, за да спят. Те остават в това гнездо през цялата година. Този вид предпочита да гнезди близо до своето гнездово дърво през размножителния сезон, за да пази и защитава мястото си на гнездо. Тези птици нощуват и се реят заедно. В трупа тези лешояди са доминиращи видове, но е известно, че толерират други видове лешояди и всякакви други видове, които искат да ядат. Тези лешояди образуват колонии за оцеляване, което улеснява почистването на техните видове.(Yamac, 2007; „Cinereous Vulture“, 2005; Moreno-opo, et al., 2010; Yamac, 2007)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • мухи
  • дневни
  • здрач
  • подвижен
  • самотен

Обхват на дома

Те са наблюдавани да летят до 75 км, за да намерят храна. След като приключат с яденето, те летят обратно към гнездото си. Домът им е навсякъде, където могат да летят, за да си набавят храна; въпреки това, колкото и далеч да летят, те винаги се връщат в гнездото си.(„Египетски монах, 2012; Poulakakis, et al., 2008)

Комуникация и възприятие

Лешоядите, както и много други видове лешояди, са много тихи. Рядко се чуват лешояди, но те могат да изпускат, да мрънкат и съскат, когато се хранят в трупове и да имат неприятно мяукане, силно крясъци или рев по време на размножителния сезон. Най-полезният смисъл на зловещите лешояди е зрението им, което се използва за намиране на храна.(Ogada, et al., 2012; Yamac, 2007)

  • Канали за комуникация
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

В естественото си местообитание тези лешояди се хранят с трупове. Основните им източници на храна са мъртви зайци, овце и копитни животни. Те също се хранят с труповете на благороден елен, диви свине, прасета и говеда. Те рядко ядат живи животни, но змии и насекоми са били убити и изядени от тези лешояди. Техните мощни човки са се развили, за да позволят на тези лешояди да разкъсат дори най-твърдата плът, мускули и сухожилия на годни за консумация парчета.(Американска асоциация на зоопарковете и аквариумите, 1998; Moreno-opo, et al., 2010; Poulakakis, et al., 2008; Vasilakis, et al., 2008)

  • Основна диета
  • месояден
    • чистач
  • Храни за животни
  • бозайници
  • влечуги
  • Мърша
  • насекоми

Хищничество

Зловещите лешояди не се ловят от животни, различни от хора. Те нямат естествени хищници.(„Cinereous“, 2000; „Египетски монах, 2012; Poulakakis, et al., 2008; Vasilakis, et al., 2008)

Екосистемни роли

Наличието на зърнени лешояди е от съществено значение за други видове. Тъй като основният им източник на храна идва от трупове, те обикновено ядат месото преди други по-малки чистачи. Намаляването на популацията им е позволило на други животни да пируват с кланичните трупове, които обикновено се консумират от зърнени лешояди. Тези гниещи трупове съдържат бактерии и други паразити, които могат да бъдат предадени на по-малките опортюнистични чистачи, което потенциално увеличава честотата на заболяванията в екосистемата. Cinereous лешояди, от друга страна, са пригодени да смилат тези вредни организми, без да навредят на себе си. Въпреки че пълното въздействие на намаляването на населението им тепърва ще се види, пълното им изчезване може да има катастрофални резултати.(Ogada, et al., 2012; Vasilakis, et al., 2008)


черно-бяла лисица фенек

  • Въздействие върху екосистемата
  • биоразграждане

Икономическо значение за хората: Положително

Хората нямат пряка полза от зловещите лешояди; тези птици обаче са ключови членове на екосистемата. Много от местообитанията им са предпочитани туристически атракции, където тези птици предоставят безплатно почистване. Това не само осигурява санитарна среда, но също така намалява шансовете други животни да получат инфекции, които те потенциално биха могли да предадат на човешките популации.(Ogada, et al., 2012; Vasilakis, et al., 2008)

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Милиарди долари са похарчени, за да не изчезне този вид в много райони, но популацията в световен мащаб все още намалява.(Американска асоциация на зоопарковете и аквариумите, 1998 г .; Moreno-opo, et al., 2010)

Природозащитен статус

Този вид е класифициран в световен мащаб като „почти застрашен“ според критериите в Червения списък за опазване на природата (IUCN 2000) и е рядък в Европа. Той е включен в приложение I към Директивата на Европейския съюз за птиците и в приложение II към конвенциите от Берн, Бон и CITES. Най-големият проблем за зловещите лешояди са хората. Хората са причинили намаляване на популацията чрез случайно отравяне, което може да се случи, когато лешоядите консумират отровени трупове, използвани за стръв, и намаляват популациите на вълци, лисици и чакали. Тези птици също могат да бъдат убити поради бракониерство. Отстрелването на тези птици е незаконно на много места, но все пак се случва. Хората също засягат популациите на лешоядите, като премахват местообитанията им с дърводобив. Много места с достатъчно късмет, за да имат зловещи лешояди, са създали изкуствени местообитания и места за хранене, за да увеличат популацията си. Тези изкуствени местообитания са съставени главно от дъбови и букови гори с много други дървета, включени в околността. Освен това жилищата и защитните конструкции се изграждат и поставят в техните местообитания, за да се увеличи защитата.(„Cinereous Vulture, 2005, Американска асоциация на зоопарка и аквариума, 1998„ Египетски монах “, 2008;„ Египетски монах, 2012; Moreno-opo, et al., 2010; Poulakakis, et al., 2008; Skartsi; et al. , 2008; Василакис и др., 2008)

Към 2013 г. популацията на зърнестите лешояди в световен мащаб е около 7 200 до 10 000 двойки. Испанското им население включва около 1845 двойки, което е почти 95% от европейското население. Гърция е единственото им останало място за размножаване в балканските нации, където сега се считат за застрашени зловещите лешояди. Гърция е похарчила огромни суми, за да гарантира, че популациите на лешоядите остават, изгражда местообитания и хранилища, за да помогне на населението да расте. Зловещите лешояди са изчезнали в България от 1985 г. Франция инициира мащабен проект за повторно въвеждане на тези птици в един от първоначалните им райони за размножаване. В Азербайджан населението им намалява през последните 10 години. В Армения популациите на лешояди намаляват и се считат за много редки и се срещат само в крайния юг по границата на Иран и Азербайджан. Неотдавнашните действия в Грузия спасиха зловещите лешояди от изчезване; населението им обаче все още намалява. В Италия се провежда програма за реинтродукция на този вид. Cinereous лешоядите са застрашени в Португалия и скоро ще изчезнат в тази област поради липсата на местообитания за размножаване. Скоро те също ще изчезнат в Русия, където населението им намалява поради унищожаване на местообитанията, човешко безпокойство и отравяне. Зловещите лешояди са застрашени в Турция, но са защитени от закона от 1991 г., което прави незаконно убиването на тези птици. Три нови размножителни зони са открити в Турция през 1995 г., но популацията им намалява през последните години. В Украйна зловещите лешояди се считат за застрашени и скоро ще изчезнат поради липса на храна, отстрел, отравяне, смущения и липса на места за размножаване.(„Cinereous Vulture“, 2005; Американска асоциация на зоологическите градини и аквариумите, 1998; Moreno-opo, et al., 2010; Poulakakis, et al., 2008; Skartsi, et al., 2008; Vasilakis, et al., 2008)

Сътрудници

Катрин Барбейро (автор), Сиера Колидж, Дженифър Скилен (редактор), Сиера Колидж, Лейла Сицилиано Мартина (редактор), Служители на агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Crocodylus mindorensis (филипински крокодил) за агентите за животни

Прочетете за Hystricidae (дикобразите от Стария свят) за агентите за животни

Прочетете за Sorex arcticus (арктическа землекопа) в агентите за животни

Прочетете за Podiceps cristatus (страхотна гребен) в агентите за животни

Прочетете за Peramelemorphia (bandicoots и bilbies) в Animal Agents

Прочетете за Speyeria cybele за агентите за животни