Aegolius acadicus северна сова на трион (също: сова на трион)

От Джия Ян

Географски обхват

Северните триони сови се срещат само в Северна Америка. Ареалът им за размножаване включва южна Аляска, южна Канада, по-голямата част от Съединените щати и някои места с висока надморска височина в централно Мексико.(Bisbee, 1998; Cannings, 1993; Long, 1998)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Северни триони совиобитават гори от всички видове в целия им ареал. Въпреки че изглеждат най-много в иглолистните гори, те са често срещани и в широколистни и смесени иглолистно-широколистни гори. По време на миграцията и зимата соворезните сови обитават голямо разнообразие от местообитания в редица височини и ширини. Те могат да бъдат намерени в селски или дори крайградски среди. Основните изисквания за местообитанията изглежда са кацалки за лов и гъста растителност за нощувки.(Cannings, 1993; Long, 1998; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • Наземни биоми
  • тайга
  • гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайградски
  • земеделски
  • крайречен

Физическо описание

Северните триони са най-малките сови в Източна Северна Америка. Приблизително 75 g, мъжките тежат около колкото американски робин. Женските тежат малко повече, около 100 грама. Дължините на тялото на мъжете и жените са съответно 18 до 20 см и 20 до 21,5 см. Размахът на крилата на възрастен варира от 45 до 60 см. Северните триони имат тъмно оцветени банкноти, очи с жълто пигментирани ириси, силно пернати крака и стъпала, опашка с три пръта и широко, червеникавокафяво тяло с бяло ивици по корема. Техните големи, кръгли глави са червеникавокафяви до кафяви, имат голям, сивкав лицев диск в центъра и са набраздени с бяло отгоре. Вратът е изпъстрен с бяло. Северните триони сови зависят от това оперение за маскиране, докато нощуват и ловуват. .



Мъжките и женските триони са подобни на външен вид, въпреки че женските са малко по-големи от мъжките. Непълнолетните са шоколадово-кафяви с шарка от големи бели петна над банкнотите им, които се простират над очите им.

Има два разпознати подвида северна сова (Aegolius acadicus). Aegolius acadicus brooksi се среща само на остров Кралица Шарлот в Британска Колумбия. Подобно е на Aegolius acadicus acadicus , който се среща в останалата част от диапазона, с изключение на това, че долните части са бафф вместо бял. Освен този подвид, има малко географски различия във външния вид.(Cannings, 1993; Правителството на Алберта, 2000; Long, 1998; The Raptor Center, 2000)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • полиморфни
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • Маса на обхвата
    65 до 110 g
    2.29 до 3.88 унции
  • Дължина на обхвата
    18 до 21,5 cm
    7.09 до 8.46 инча
  • Обхват на крилата
    45 до 60 см
    17,72 до 23,62 инча
  • Средна базална скорост на метаболизма
    0,654 вата
    AnAge

Размножаване

Северните триони са обикновено моногамни, въпреки че полигинията може да възникне, когато плячката е в изобилие. Вероятно женските от този вид са последователно полиандрични, оставяйки мъжкия и птенците по време на да се чифтосват с друг мъжки и да отглеждат второ пило. Въпреки че това поведение най-вероятно се случва, то не е потвърдено. Няма доказателства, че двойките остават заедно повече от един сезон.

Мъжките създават територия и започват да рекламират женски в края на зимата и началото на пролетта. Мъжките се рекламират, като се обадят на жена, която може да се обади, ако се интересува от мъжа. Виждани са двойки алоприени (склонни към перата един към друг), които могат да служат за изграждане на двойка връзка.(Консерви, 1993)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Северните триони се размножават между март и юли. Мъжките започват да рекламират партньор, като се обаждат в края на зимата и началото на пролетта. След като се образува двойка, женската избира място за гнездо. Гнездата са високи от 2 до 12 м, обикновено в естествени кухини или изоставени дупки на кълвачи, често такива, направени от Северни трептения и космати кълвачи. Женската снася 4 до 7 (обикновено 5 или 6) яйца на интервали от два дни. Тя също инкубира яйцата, започвайки скоро след снасянето на първото яйце. Междувременно мъжкият й носи храна и защитава територията. Яйцата се излюпват след 26 до 28 дни инкубация. Пилетата са алтрикални при излюпването; очите им остават затворени през първите 7 до 10 дни и те трябва да бъдат размити от женската. Мъжкият осигурява храна на женската, която я разкъсва на парчета и я храни на пилетата, докато станат на около 18 дни. След това женската напуска гнездото, за да се настани другаде, а мъжкият, а понякога и женската, продължава да осигурява храна на пилетата. Пилетата напускат гнездото на възраст от 4 до 5 седмици. По това време те могат да летят сравнително добре, но продължават да бъдат хранени от мъжкия човек поне месец след това. Малките стават независими от родителите 6 до 8 седмици след появата си. Непълнолетните завършват първата си линеене и отглеждат оперение за възрастни, когато навършат една година. Те също стават полово зрели и могат да започнат да се размножават на една година.(Bisbee, 1998; Cannings, 1993; Tufts, 1986)


coluber constrictor foxii мичигански змии

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Северните триони се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Северните триони се размножават между март и юли.
  • Пасирайте яйца на сезон
    4 до 7
  • Средно яйца за сезон
    5
    AnAge
  • Обхват на времето за излюпване
    26 до 28 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    4 до 5 седмици
  • Обхват време до независимост
    6 до 8 седмици
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    1 година
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 (ниска) година

Налице е ясно разделение на родителските отговорности на северните триони. Женската избира мястото за гнездо, снася и инкубира яйцата в продължение на 26 до 28 дни и размножава пилетата поне 18 дни. Тя също разкъсва храната на по-малки парчета и я храни на пилетата. През това време мъжкият осигурява цялата храна на женската и пилетата и защитава гнездото.

След 18 дни женската може да се присъедини към мъжката, за да осигури храна на пилетата, или може да напусне напълно гнездото, вероятно, за да намери друга половинка и да отгледа второ пило. Мъжкият продължава да храни пилетата поне месец.(Консерви, 1993)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Пленени сови са живели цели 16 години. В дивата природа най-дългата известна продължителност на живота на северната сова от трион е 7 години.(Консерви, 1993)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    7 (високи) години
  • Продължителност на живота на обхвата
    Статус: плен
    16 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    124 месеца
    Лаборатория за свързване на птици

Поведение

Северните триони са нощни. Те са активни през нощта, а през деня се носят безшумно в гъста растителност. Този вид също е прелетен. Въпреки че някои индивиди могат да останат в същия район целогодишно, по-голямата част от северните триони се движат на юг през есента. Северните триони са самотни.(Cannings, 1993; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • мухи
  • нощно
  • подвижен
  • прелетни
  • самотен
  • териториален
  • Размери на територията на обхвата
    1 (ниско) км ^ 2

Обхват на дома

Обхватът на дома на двама мъже, които са били проследявани с радиопредаватели, е 1,42 и 1,59 квадратни километра.(Консерви, 1993)

Комуникация и възприятие

Северните триони сочат и възприемат околната среда, използвайки докосване, звук и визия. Те откриват плячката с поглед и звук. Всъщност слухът им е толкова добре развит, че могат да намерят плячка само чрез изслушване. Северните триони използват визуални сигнали и вокализации за комуникация. Например мъжете със съседни територии могат да обменят обаждания за установяване на териториални граници. По време на ухажване мъжете се вокализират, за да привлекат партньор, а двойките понякога алопреени (придават си перца), като използват докосване за укрепване или установяване на двойка връзка.(Cannings, 1993; Правителството на Алберта, 2000; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Северните триони сови ловят през нощта, от около 30 минути след залез до около 30 минути преди изгрев. Те ловуват от нисък костур, откривайки плячка по поглед и звук. Северните триони сови имат отличен слух; техният асиметричен череп им позволява да локализират плячката, използвайки само звук. Когато се намери предмет на плячка, бухалът пада от костура върху плячката, улавяйки я с копчетата. Плячката се разкъсва и яде на парчета. По-голямата плячка може да бъде изядена частично и съхранена на клон за ядене в продължение на няколко часа.

Диетата на северната сова с трион се състои предимно от малки бозайници, особено еленски мишки . Полевки , червеногърби полевки , землеройки (ж. Sorex, Бларина и Криптотис ),къртици, джобни мишки , реколта-мишки , блатни леминги , Хедър полевки , червени дървесни полевки , скачащи мишки и домашни мишки са също често срещани предмети за плячка. Непълнолетни на по-големи бозайници, включителноджобни суслици,катеричкии катерици ( Tamiasciurus и Глаукоми ) се вземат от време на време, както и насекоми, като например бръмбари и скакалци . От време на време се вземат и малки птици, предимно по време на миграция, когато те са активни през нощта.(Cannings, 1993; The Raptor Center, 2000)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
  • Храни за животни
  • птици
  • бозайници
  • насекоми
  • Хранително поведение
  • съхранява или кешира храни

Хищничество

Големи рогати сови са единственият вид, който е бил пряко наблюдаван преди хищническите северни сови. Други големи сови обаче, като напр дългоухи сови и решетки сови вероятно също плячка на северните сови.

Когато през нощта ги приближава хищник или човек, северните триони сови извикват „ksew“. През деня те заемат изправена поза и приравняват перата си към тялото. Ако хищникът продължи да се приближава, те обикновено проявяват реакция на „уплаха“, клатейки главата, прехвърляйки се от крак на крак, дефекация, щракане на банкноти и накрая отлет.(Консерви, 1993)

  • Известни хищници

Екосистемни роли

Северните триони сови въздействат върху популациите от дребни бозайници, които ядат. В тях се намират и поне девет вида външни паразити.(Консерви, 1993)

Икономическо значение за хората: Положително

Северните триони сови помагат на хората, като убиват гризачи, които много хора смятат за вредители.

  • Положителни въздействия
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на северните соворезни сови върху хората.

Природозащитен статус

Глобалните прогнози за популацията на северните совообразни сови варират от 200 000 до 600 000 индивида. Въпреки че тенденциите в популацията не са проучени, популациите на северните триони вероятно намаляват бавно поради загуба на местообитания. Гладуването и паразитите са документирани причини за смъртността на птенците. Възрастните често биват убити при сблъсък с превозни средства.

Северните триони са защитени съгласно Закона за мигриращите птици в САЩ и Приложение II на CITES. Те са класирани като вид, който най-малко притеснява IUCN, и не са защитени от Закона за застрашените видове в САЩ.(BirdLife International, 2004; Cannings, 1993)

Други коментари

Общото име на Северната пила-сова идва от обаждането „skiew“, което прави, когато е алармирано. Казва се, че този разговор звучи като настърган трион.

Сътрудници

Кари Киршбаум (редактор), агенти за животни.


възраст на костенурка на алигатор

Jia Yan (автор), гимназия West West-Plainsboro, Joan Rasmussen (редактор), гимназия West Windsor-Plainsboro.

Популярни Животни

Прочетете за Micropterus salmoides (американски черен бас) в Animal Agents

Прочетете за Equus asinus (задник) за агентите за животни

Прочетете за Pseudotriton montanus (Mud Salamander) за агентите за животни

Прочетете за Salticus scenicus в агентите за животни

Прочетете за Luscinia megarhynchos (обикновен славей) в агентите за животни

Прочетете за Fregata magnificens (великолепна фрегата) в агентите за животни