Актит макуларен песъчинка

От Кари Киршбаум и Катрин Мур

Географски обхват

Пъстри пясъчници (Актит макулариус) се срещат в цяла Северна и Централна Америка, включително западните карибски острови. Ареалът им за размножаване се простира от северната част на Арктика до южната част на САЩ. Техните места за зимуване варират от крайните южни части на САЩ до южните части на Южна Америка, заедно с всички карибски острови. Забелязаните пясъчници живеят целогодишно по западното крайбрежие на САЩ и в някои части на Калифорния. Те се срещат в много малък брой в части от Европа, Русия, Сибир и на Кантон и Маршалови острови в Тихия океан.(Oring, et al., 1997)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
  • неотропичен
    • местен
  • океански острови

Среда на живот

Петнистите кучета се размножават в различни местообитания, вариращи от надморска височина до 4700 m. Женските обикновено защитават гнездова територия, която включва брегова линия (например поток или езеро), полуотворена зона за гнездене и петна от гъста растителност. Тези територии могат да бъдат намерени в градински четки, тревни площи, гори, полета, тревни площи и паркове, сред други местообитания.

По време на пролетни и есенни миграции, петнистите пясъчници предпочитат сладководни местообитания, като езера, реки и блата, въпреки че могат да бъдат намерени и по крайбрежията и в устията. През зимата петнистите пясъчници могат да бъдат намерени в крайбрежните и вътрешни райони, почти навсякъде, където има вода.(Oring, et al., 1997)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • полярна
  • наземен
  • солена или морска
  • сладководни
  • Наземни биоми
  • савана или пасища
  • чапарал
  • гора
  • тропическа гора
  • храсталачна гора
  • Водни биоми
  • езера и езера
  • реки и потоци
  • крайбрежен
  • солена вода
  • Влажни зони
  • блато
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайградски
  • крайречен
  • устие
  • Кота на обхвата
    0 до 4700 м
    0.00 до фута

Физическо описание

Пясъчните пясъчници са средно големи пясъчници, дълги от 10 до 18 см с размах на крилата от 37 до 40 см. Женските са с 20 до 25% по-големи от мъжките, тежащи от 43 до 50 g в сравнение с 34 до 41 g за мъжете. Пясъчните пясъчници са кафяви до маслиненосиви на короната, тила, гърба и крилата и ярко бели по лицето, гърлото, гърдите и корема. Общото им име произлиза от смелите черни петна по белите им долни страни. Жените са склонни да имат по-големи петна, които се простират по-ниско по корема в сравнение с мъжете. Докато са в полет, петнистите пясъци показват бяла ивица на крилата и обикновена крупа и опашка.(Oring, et al., 1997)


какво ядат петнистите гар

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • пола, оцветени или шарени по различен начин
  • Маса на обхвата
    34 до 50 g
    1,20 до 1,76 унции
  • Дължина на обхвата
    10 до 18 см
    3.94 до 7.09 инча
  • Обхват на крилата
    37 до 40 см
    14,57 до 15,75 инча

Развитие

Яйцата от този вид тежат около 9,6 g и отнемат около 21 дни за инкубация, като времето напредва с напредването на сезона. Когато се излюпят,A. maculariusса покрити с пух и тежат около 6,0 g. В рамките на първия ден те ходят, ядат и разпъват криле. Ловът за неподвижна храна започва от 1-2 дни, а дебненето на движеща се плячка започва от 3-5 дни.Актит макулариуспилетата се отглеждат предимно от мъжки пол и се хранят сами. Около 11 дни пилетата започват да се издигат от земята. На около 15 дни пилетата показват слаб полет, а на около 18 дни пилетата могат напълно да се вдигнат от земята и да прелитат значително разстояние.Актит макулариусзапочнете развъждането на 1 година. (Maxson and Oring, 1980; Oring, et al., 1997)

Размножаване

Пясъчните пясъчници са полиандрични. Женските от този вид могат да се чифтосват с над 4 партньора всяка година. Жените могат да започнат с един партньор, с когото споделят родителските си задължения. С пристигането на допълнителни мъже жените се състезават за допълнителни партньори, оставяйки мъжете да изпълняват по-голямата част от родителските грижи.(Hays, 1972; Oring, et al., 1997)

  • Система за чифтосване
  • полиандричен

Петнистите кучета се размножават между май и август. Женските създават размножителна територия около 4 дни преди мъжките да започнат да пристигат. След това ухажват партньор и двойката заедно изгражда гнездо. Гнездата са построени в земята и се състоят от плевели или стъбла, подплащащи плитка вдлъбнатина в мръсотията. Те обикновено се намират в блата, по крайбрежието и в близост до други водоизточници. След това женската снася съединение от 4 яйца (от време на време 3). Всяка женска може да сложи до 5 лапи годишно. Яйцата се инкубират от 19 до 22 дни (средно 21 дни) от мъжкия пол и от женската в по-малка степен. Пилетата са предкосови; те могат да ходят в рамките на четири часа след излюпването и скоро след това могат да се хранят. Те се размножават предимно от мъжкия пол през първите няколко дни след излюпването. Младите кученца остават при родителите си поне 4 седмици след излюпването. След като станат независими, младите кученца се присъединяват към стадата след размножаване. Тези пясъчници ще могат да се размножават следващото лято, когато са на около 1 година.(Cialdini and Orians, 1944; Klekowski and Klekowski, 1997; Oring, et al., 1997)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • съхраняване на сперматозоиди
  • Интервал на размножаване
    Женските петнисти кучета могат да поставят до 5 съединителя за размножителен сезон.
  • Размножителния период
    Петнистите кучета се размножават между май и август.
  • Пасирайте яйца на сезон
    20 (високо)
  • Средно яйца за сезон
    двайсет
  • Обхват на времето за излюпване
    19 до 22 дни
  • Средно време за излюпване
    21 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    1 до 24 часа
  • Обхват време до независимост
    4 (ниски) седмици
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    1 година
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 година

Мъжки пясъчници осигуряват по-голямата част от родителските грижи. Женските допринасят в различни количества за изграждането на гнезда, инкубацията и отглеждането на пилетата по време на фазата на новороденото.(Oring, et al., 1997)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Най-старият известен петнист пясъчник е живял поне 12 години. Повечето не живеят почти толкова дълго.(Oring, et al., 1997)

Поведение

Забелязаните пясъчници са дневни. Те могат да спят по всяко време, денем или нощем, но обикновено спят, когато е тъмно. През деня забелязаните пясъчници отделят известно време за самоподдържане, което включва пречистване, надраскване на главата, разтягане и къпане.

Забелязаните пясъчници са напълно мигриращи, с изключение на популациите, които се размножават и зимуват по западното крайбрежие на Съединените щати и в някои райони в Калифорния. Забелязаните пясъчници мигрират през деня и през нощта. За разлика от повечето брегови птици, те мигрират единично или на малки групи.


морско игуана научно наименование

Петнистите пясъчници са териториални по време на размножителния сезон и през зимата. По време на размножителния период мъжките и женските независимо защитават територии. За моногамните размножителни двойки мъжките и женските територии са по същество идентични. За женските полиандри, териториите на мъжете са подгрупи в рамките на територията на жената. Забелязаните пясъчници защитават своите територии агресивно. Териториалните спорове обикновено включват кълване в главата и очите на противника, докато се опитва да се качи на гърба си и използва краката, крилата и банкнотите за битка.

Забелязаните пясъчници използват ходене, скачане, катерене и летене като средство за придвижване. При разходка птиците проявяват характерно подскачащо движение нагоре и надолу. Те летят с плитки, бързи удари на крилата. Пъстри пясъчници също понякога плуват и се гмуркат за плячка.(Oring, et al., 1997)

  • Ключови поведения
  • терористичен
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • самотен
  • териториален
  • Размери на територията на обхвата
    28 до 20000 m ^ 2

Обхват на дома

Домашният асортимент от петнисти пясъчници не е известен.(Oring, et al., 1997)

Комуникация и възприятие

Забелязаните пясъчници използват вокализации и физически дисплеи за комуникация. Призивите на петнистите кули са до голяма степен вариации на a зная имайте предвид, че това се повтаря при различни височини, интензивност и скорост за комуникация на различни съобщения. Вокализациите могат да се използват за комуникация на аларма, за поддържане на контакт с пилета, ухажване и за отвличане на вниманието на хищниците от нечие гнездо. Физическите дисплеи се използват, за да заплашат другите, да поискат партньор и да покажат подчинение, наред с други цели.(Oring, et al., 1997)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Петнистите кучета са опортюнистични месоядни животни. Те ядат почти всички животни, които са достатъчно малки, за да могат да се хранят, с изключение на поповите лъжички. Примери за често консумирани храни включват мушици, риби, мухи, мухи , скакалци, щурци , бръмбари , червеи, гъсеници,мекотели, ракообразни , паяци , и мърша.

Забелязаните пясъчници се хранят на земята. Те улавят повечето плячка, като тласкат главата си напред и хващат плячката в сметката си. Те също така улавят плячка, като кълват земята, подскачат, за да хванат летящи насекоми и избират насекоми от растителността. Често забелязаните пясъчници потапят насекоми във вода, преди да ги изядат, въпреки че причината за това е неясна. Забелязаните пясъчници са визуални ловци, предимно използващи зрението за улов на плячка. При разплод женските увеличават приема на храна, за да компенсират енергията, изразходвана за производството на яйца. Докато се инкубират, мъжете увеличават времето си, посветено на намирането и улавянето на плячка с 44,9%.(Oring, et al., 1997)

  • Основна диета
  • месояден
    • насекомоядно
    • яде не насекоми членестоноги
    • мекотело животно
  • Храни за животни
  • земноводни
  • риба
  • Мърша
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • мекотели
  • земни червеи

Хищничество

Яйцата с песъчинки са уязвими на хищничество от хищници като еленски мишки , норка , невестулки ,речни видри, жълтоглави косове , червенокрили косове , песенни врабчета и румени камъни . Пилетата са предшествани от обикновени гракули , Американски гарвани , чайки и норка . Възрастните петнисти кучешки са взети от най-малко невестулки , къси опашки невестулки и разнообразие от хищници .

Когато са застрашени, забелязаните пясъчници правят показ, като позиционират тялото си изправено и сметката си напред. Те разширяват крилата си навън и нагоре, повдигат гърдите си, отварят сметката си и раздуват опашката си. Гнезденето на петнисти пясъчници може също да фалшифицира нараняване, известно като счупено крило, за да привлече хищниците от гнездото си. Дисплеят на счупеното крило се изпълнява чрез пълзене ниско до земята с крила, които се размахват по земята, а опашката се разтваря и спуска надолу, докато пищи.(Oring, et al., 1997)

Екосистемни роли

Забелязаните пясъчници засягат популациите на видовете, които ядат. Те също така осигуряват храна за своите хищници.

Икономическо значение за хората: Положително

Забелязаните пясъчници ядат голямо разнообразие от насекоми. Възможно е те да помогнат за борба с насекомите, които хората разглеждат като вредители.


американска пет подплата

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти на петнистите пясъчници върху хората.

Природозащитен статус

Пясъчните пясъчници са често срещани и широко разпространени. Глобалните оценки на населението изглеждат стабилни на около 250 000 индивида. Заплахите за петнистите пясъчници включват отравяне с пестициди, лов и нараняване и загуба на крака поради бандаж на краката.

Забелязаните пясъчници не са застрашени или застрашени. Те са включени в списъка на IUCN като „най-малко притеснителен“ вид и не са посочени в нито едно от приложенията на CITES. Те обаче са защитени съгласно Закона за мигриращите птици в САЩ.(Oring, et al., 1997)

Сътрудници

Кари Киршбаум (автор, редактор), агенти за животни.

Катрин Мур (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Фил Майърс (редактор), Музей по зоология, Университет на Мичиган-Ан Арбър.

Популярни Животни

Прочетете за Nasua nasua (южноамериканска коати) в агентите за животни

Прочетете за Cyprinodon diabolis (Дяволска дупка) на животинските агенти

Прочетете за Otocyon megalotis (ушаста лисица) в агентите за животни

Прочетете за Mirounga leonina (южен слонов тюлен) в агентите за животни

Прочетете за Lepisosteidae (Gars) за агентите за животни

Прочетете за Spalacinae (слепи къртици) в агентите за животни