Actitis hypoleucoscommon sandpiper

От Райън Пайнс

Географски обхват

Actitis hypoleucos, често наричани обикновени кучета, могат да бъдат намерени по целия свят от Западна Европа, на изток през Азия до Япония, простирайки се на юг до Африка и Австралия. През пролетта и лятото, когато е размножителният период, те обикновено се срещат в северното полукълбо, вариращо от Атлантическия океан до Япония, обикновено в умерен климат. Обикновените кучета са прелетни птици, които зимуват в по-топъл климат в Стария свят, по-специално в Африка, Южна Азия и Австралия.(Malpas, et al., 2004)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • местен
  • австралийски
    • местен

Среда на живот

Обикновените кучета могат да живеят в различни местообитания в зависимост от сезона. По време на размножителния период те са склонни да гнездят по пясъчни брегове и речни брегове, за предпочитане близо до бързо движещи се води. Местообитанието им може да се простира до планините толкова високо, колкото дървесната линия, ако климатът и околната среда са подходящи. Те са в състояние да издържат на силен дъжд и широк диапазон от дневни температури, които се очакват при умерен климат. През зимата, когато сезонът на размножаване отмине, обикновените пясъчници са склонни да се придвижват на юг към по-тропически климат, където предпочитат да живеят във влажни зони. Обикновено избират езера, реки, канали, устия и мангрови гори. Като доказателство от избора им на местообитания, обикновените кученца избягват много горещия климат, както и замръзналите или заснежени региони.(Боев, 1998; Тан, 2001)


факти за гърмяща змия със западна диамантена

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • солена или морска
  • сладководни
  • Водни биоми
  • езера и езера
  • реки и потоци
  • крайбрежен
  • Влажни зони
  • блато
  • блато
  • Книга
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен
  • устие
  • Кота на обхвата
    Морско равнище до 4000 m
    до фута

Физическо описание

Възрастните, размножаващи се обикновени кучета са кафяво-сиви по главите, пенелите и гърдите, които са слабо оцветени в тъмнокафяво. Коремите и покривките им са бели без белези. Гърбовете, крилата и опашките са като цяло по-тъмнокафяви, изпъстрени с нюанси на тен и много тъмнокафяви. Освен това те често имат бял пръстен около очите. Подобно на много мигриращи птици, обикновените пясъчници се преливат след размножителния период в зимното си оперение. Зимното оперение е по-мрачна версия на размножаващото се оперение и ивиците в частност избледняват или изчезват напълно. Младите имат бели петна също в горната част. Непълнолетните изглеждат много подобни на зимуващите възрастни, но имат значително по-голям бафф, включен в петнистите им горни части. Този вид може да се разграничи от петнистата пясъчка поради по-дългите си опашни пера и по-тъмните крака. Те са около 8 грама при излюпване и тяхната маса се увеличава до около 40 грама, когато могат да летят. В допълнение те растат на дължина около 20 см със сметки с дължина 21 мм. Размахът на крилата им за възрастни достига 35 cm. Този вид не проявява сексуален диморфизъм в оперението, но женските обикновено са малко по-големи от мъжките.(Чандлър, 2009; Холандия и Ялден, 1991)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • секс
  • женски по-големи
  • Средна маса
    40 гр
    1,41 унция
  • Дължина на обхвата
    18 до 24 см
    7.09 до 9.45 инча
  • Средна дължина
    20 см
    7.87 инча
  • Среден размах на крилата
    35 см
    13.78 инча

Размножаване

Обикновените пясъчници са почти изключително моногамни за всеки размножителен сезон. Дължината на тази двойка облигации в момента е неизвестна. Мъжкият ще защитава своята територия и своята женска, като прави заплашителни прояви. Конкретен пример е поздрав, когато те хвърлят едното или двете крила като предупреждение, че са готови да преследват натрапниците, за да защитят територията. В редки случаи женската може да се присъедини към показване на заплахи, но женската не участва в борба.(Mee, et al., 2004)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Обикновените кучета обикновено се размножават в северното полукълбо през май и юни. Обикновените пясъчници изграждат стържещи гнезда, които по същество са плитки вдлъбнатини по земята и обикновено се оставят без облицовка. Женската изкопава гнездо на 50 метра от водата и след това снася средно по 4 яйца на клад. Инкубационният период продължава средно 21 дни и пилетата обикновено се излюпват през първите 10 дни на юни. Прекоциалното младо мляко след 22 до 28 дни. Доказано е, че скоростта на растеж на пилетата корелира с времето, като по-високите темпове на растеж са свързани с по-топлите температури. Те са склонни да се развиват бързо, но в резултат на това изразходват много енергия в началото на развитието. Юношеските обикновени кучета често остават на местата за зимуване през първото си лято и по този начин не се размножават до почти 2-годишна възраст.(Tan, 2001; Yalden and Dougall, 1994; del Hoyo, et al., 1996)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Обикновените кученца се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножаването обикновено се случва през май и юни.
  • Пасирайте яйца на сезон
    3 до 4
  • Средно яйца за сезон
    4
  • Средно време за излюпване
    21 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    22 до 28 дни
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    2 години
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 години

Женската е отговорна за изграждането на гнездото. След като яйцата са снесени, и двамата родители споделят задълженията за инкубация, докато яйцата се излюпят след 3 седмици. Малките се хранят и защитават от двамата родители в продължение на няколко дни след излюпването. Младите са полупрецизни при раждането си и могат да напуснат гнездото скоро след излюпването си, за да се скрият в близката растителност. Женската обикновено заминава преди младото родословие на възраст от 22 до 28 дни.(Tan, 2001; del Hoyo, et al., 1996)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Младите кученца показват процент на оцеляване около 57%. При възрастните този процент се повишава до 85%. Средният обикновен пясъчник е в състояние да живее приблизително 8 години в дивата природа. Най-старият регистриран индивид обаче е бил малко над 14-годишна възраст.(Робинсън, 2005)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    14 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    8 години

Поведение

Обикновените кучета са добре известни с това, че правят миграции на дълги разстояния всяка година. През пролетта и есента те мигрират към местообитания, които имат преференциален, по-топъл климат. Възрастните мигрират по крайбрежието, докато непълнолетните правят това по-навътре. Тези птици са социални и следователно живеят и мигрират с около 30 други в стадо. Те летят близо до земята или водата и излъчват отчетлив 3 нотен разговор, особено когато са във въздуха. Полетът им може лесно да бъде разпознат поради скованите им криви крила. Обикновените кучета са дневни и фуражни през деня. В допълнение, през деня те могат да се приготвят и да се къпят. Те често се идентифицират по характерните им подскачащи глава и опашка при ходене по земята, което изглежда прилича на нервен кърлеж, който се нарича „балансиращ“.(Arcas, 1999)

  • Ключово поведение
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • териториален
  • Социални

Обхват на дома

Въпреки че мъжете защитават територия и партньори, конкретният размер на територията в момента е неизвестен.

Комуникация и възприятие

Обикновените пясъчници комуникират помежду си чрез вокализации, които приличат на 'Twee, wee, wee'. Тези вокализации са най-често срещани, когато летят във въздуха и се опитват да общуват. Обикновените кучета са шумни при размножаване или преместване, но са много тихи, когато ядат. Освен това те могат да използват крилата си и други форми на визуална сигнализация. Подобно на повечето птици, обикновените пясъчници възприемат средата си чрез визуални, тактилни, слухови и химични стимули.(Тан, 2001)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Обикновените кученца обикновено ядат малки безгръбначни, ракообразни, водни и сухоземни насекоми, червеи и паяци, както и чистене на остатъци от лодки или от близо до брега. Понякога те ще ядат малки земноводни, попови лъжички, риба и семена. Те намират жива плячка, като тичат по бреговата линия и след това тичат, плуват или се гмуркат, за да я заловят. Те разбиват плячката си на по-малки парчета, за да се хранят. Обикновено те се хранят индивидуално или по двойки и избягват нахранването в райони, където други стада се хранят, за да избегнат конкуренцията и хищничеството.(Tan, 2001; del Hoyo, et al., 1996)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде не насекоми членестоноги
  • Храни за животни
  • земноводни
  • риба
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • земни червеи
  • водни или морски червеи
  • водни ракообразни
  • други морски безгръбначни
  • Растителни храни
  • семена, зърнени храни и ядки

Хищничество

Младите обикновени пясъчници са особено уязвими от хищничество, преди да избягат. По-нататъшно повишаване на тяхната уязвимост, пилетата са склонни да бъдат слаби и не могат да избягат от хищници. Като защита срещу хищничество родителите отлитат, за да отвлекат вниманието на хищниците и те се събират на ята, за да работят заедно, за да осигурят защита. Когато са близо до вода, те също могат да се гмуркат за кратки периоди от време, когато са гонени. Подобно на много пясъчници, кафяво-пъстрата им окраска служи като камуфлаж в крайбрежните им местообитания. Някои известни хищници на обикновените пясъчници включват лиманови крокодили , лисици , невестулки , чайки и скуи .(Yalden and Dougall, 2004)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен
  • Известни хищници
    • устие от крокодили ( Crocodylus porosus )
    • лисици ( лисици видове)
    • невестулки ( Мустела видове)
    • чайки ( Laridae семейство)
    • скуи ( Stercorariidae семейство)

Екосистемни роли

Actitis hypoleucosе един от трите вида в семейството Scolopacidae който не показва устойчивост на кръвни паразити. В резултат на това те са склонни да бъдат носители на кръвни паразити катоХемопротеус контур. Обикновените пясъчници също са носители на различни други често срещани птичи паразити. Те също играят важна роля като хищник и плячка в своята екосистема.(Ърл и Ъндърхил, 1992)

Коменсални / паразитни видове
  • кръвни паразити (Хемопротеус контур)

Икономическо значение за хората: Положително

Не са известни положителни икономически ефекти от обикновените пясъчници за хората.

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни отрицателни ефекти на обикновените пясъчници върху хората.


тъмнооко гнездене

Природозащитен статус

Понастоящем обикновените кучета са изброени в категорията най-малко загрижени от Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN). В момента те са едни от най-разпространените и приспособими брегови птици. Смята се, че по света живеят между 2 600 000 и 3 200 000 възрастни. Населението им напоследък намалява, но размерът им е достатъчно голям, за да не бъде уязвим в този момент. Този спад на популацията се дължи на намаляващата популация в резултат на загубата на любителски риболов. Засиленото човешко развитие в крайбрежните райони често нарушава развъдните дейности на тази, както и на много други брегови птици. Такива смущения по време на размножителния сезон водят до неуспешни опити за гнездене и общо намаляване на популацията.(Malpas, et al., 2004; Malpas, et al., 2004)

Други коментари

Actitis hypoleucosвероятно произхожда отActitis balcanica. В допълнение, тя е тясно свързана с петнисти пясъчници (Actitis mulcaria), които обикновено се срещат в Северна и Южна Америка. Освен „обикновени пясъчници“, този вид може да се нарича и „евразийски пясъчници“ или „летни бекаси“.(Boev, 1998)

Сътрудници

Райън Пайнс (автор), The College of New Jersey, Matthew Wund (редактор), The College of New Jersey, Rachelle Sterling (редактор), Special Projects.

Популярни Животни

Прочетете за Lampropeltis triangulum (Scarlet kingsnake) за агентите за животни

Прочетете за Hesperiphona vespertina (вечерен грозбек) в агентите за животни

Прочетете за Anas strepera (gadwall) в агентите за животни

Прочетете за Corvus corone (мърша врана) в агентите за животни

Прочетете за Coccyzus americanus (кукувица с жълтоклюн) в агентите за животни

Прочетете за Ammodramus nelsoni (остроопашатото врабче на Нелсън) на агентите за животни