Actias luna

От Линда Патлан

Географски обхват

Лунният молец се среща широко в гористите райони на Северна Америка (Carter, 1992). В Канада видът е открит от Нова Скотия през централната част на Квебек и Онтарио. В Съединените щати видът е намерен във всеки щат на изток от Големите равнини чак на юг до северно Мексико (Tuskes et al., 1996).(Carter, 1992; Tuskes, et al., 1996)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен

Среда на живот

Лунният молец се среща в гористите райони на Северна Америка. Изглежда, че предпочитат мръсни гори, с дървета като хикори, орехи, сумаци и райска ябълка.(Tuskes, et al., 1996)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайградски

Физическо описание

Лунният молец е лесно различим вид с дълги метещи се задни опашки и с различен цвят от жълтеникаво зелено до бледо синкаво зелено (Carter, 1992). И двата пола са сходни по размер, но мъжете имат по-силно пернати антени (Tuskes et al., 1996; Carter, 1992). Размахът на крилата варира от 80 mm -115 mm (Carter, 1992). Този вид също проявява както полифенизъм, така и регионални фенотипни вариации (Tuskes et al., 1996). В ранните си етапи лунният молец е зелена гъсеница, която има косми, бодливи туберкули и жълта ивица от всяка страна (Holland, 1908; Grzimek, 1972).(Carter, 1992; Grzimek, 1972; Holland, 1908; Tuskes, et al., 1996)




тихоокеанска дървесна жаба отровна

  • Други физически характеристики
  • екзотермична
  • хетеротермична
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • пола, оформени по различен начин
  • Обхват на крилата
    80 до 115 мм
    3,15 до 4,53 инча

Размножаване

Лунният молец показва система за чифтосване на феромони. Тази способност да привлича отдалечени мъже чрез химическа комуникация се среща при всички жени сатурниди . Без да се притесняват от препятствия като листа и клони, мъжките молци упорито ще следват ароматната следа на женската. Тогава женската обикновено ще се чифтосва с първия мъж, който я достига. Тъй като лунният молец е нощен вид, чифтосването обикновено се случва в първите часове след полунощ. Ако двойката е необезпокоявана, тогава те ще останат в копулата до следващата вечер, но най-малкото смущение може да причини раздяла. След разделянето на двойката, тогава яйцекладирането ще започне и ще продължи няколко нощи. Женският лунен молец ще търси растение гостоприемник, в което да яйцеклетки. Някои популации на лунни молци завършват повече от едно поколение на година. (Tuskes et al., 1996).(Tuskes, et al., 1996)


карирана жартиера змия диета

  • Основни репродуктивни характеристики
  • полукръвен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • яйценосен

Поведение

Лунният молец е нощен вид (Tuskes et al., 1996) и не се среща често през деня (Holland, 1908). Както много сатурнииди, лунният молец използва модели на крилата като защита срещу хищници. Луната молец може да имитира живи и мъртви листа на земята, като остава неподвижна, когато не участва в репродуктивно поведение, а също така става почти невъзможно да се види през деня, когато нощува върху кората на яворовите дървета. Молците също драматично ще пърхат с криле, когато бъдат нападнати (Tuskes et al., 1996).(Holland, 1908; Tuskes, et al., 1996)

  • Ключово поведение
  • дървесен
  • мухи
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • хибернация
  • самотен

Хранителни навици

Лунният молец е тревопасно насекомо. Като гъсеница се храни с листата на различни видове хикори, орехи, сладки дъвки, райска ябълка и брези (Holland, 1908). Съобщава се, че той особено харесва хурмата (Holland, 1908).(Холандия, 1908)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Растителни храни
  • листа

Икономическо значение за хората: Положително

Лунните молци често се използват в класните стаи, за да помогнат за обучението на жизнения цикъл на насекомите. Те също са се доказали като добри предмети по екология и еволюционна биология (Tuskes et al., 1996).(Tuskes, et al., 1996)

  • Положителни въздействия
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Няма известни отрицателни ефекти, допринесени от лунните молци.


японски гигантски раци паяк

Природозащитен статус

Лунният молец е див копринен молец. Дивите копринени молци са намалели в броя си от 60-те години на миналия век поради унищожаване на местообитанията и засилено използване на ярки изпарения, които нарушават чифтосването (Tuskes et al., 1996). Лунните молци обаче не са изброени като застрашени от IUCN, правителството на САЩ или щата Мичиган.

Други коментари

Първият северноамерикански сатурнид отчетено в литературата е лунният молец.(Tuskes, et al., 1996)

Сътрудници

Линда Патлан ​​(автор), Югозападния университет, Стефани Фабриций (редактор), Югозападния университет.

Популярни Животни

Прочетете за Dolichotis patagonum (патагонска мара) в агентите за животни

Прочетете за Cinclus mexicanus (американска кофа) за агентите за животни

Прочетете за Ictinia mississippiensis (хвърчило от Mississippi) на агентите за животни

Прочетете за Lititobates clamitans (Зелена жаба) в агентите за животни

Прочетете за Botaurus stellaris (евразийско горчиво) в агентите за животни

Прочетете за Rhinophrynus dorsalis (ровяща жаба) на агентите за животни