Myna Sturnidae tristiscommon

От Тифани Лин

Географски обхват

Обикновените мини са родени в Южна Азия. Техният естествен размножителен обхват е от Афганистан през Индия и Шри Ланка до Бангладеш. Те са били въведени в много тропически области на света, с изключение на Южна Америка. Обикновените мини са обитаем вид в Индия, въпреки че се съобщава за случайни движения на изток-запад.(„National Geographic Field Guide to the Birds of North America, 4th ed.“, 2002; Специализирана група за инвазивни видове, 2006; Rousset and Thorns, 2007)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • въведени
  • палеарктичен
    • въведени
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • въведени
  • австралийски
    • въведени
  • океански острови
    • въведени

Среда на живот

Обикновените мини заемат широк спектър от местообитания в топли райони с достъп до вода. В родния си ареал обикновен минас обитава открити земеделски площи като земеделски земи, както и градове. Те често се срещат в покрайнините на градовете, а също и в отдалечените чифлици в пустинята или гората. Те са склонни да избягват гъста растителност. Най-често се срещат в сухи гори и частично открити гори. На хавайските острови те са докладвани от кота на морското равнище до 3000 метра. Обикновените мини предпочитат да нощуват в изолирани насаждения на високи дървета с гъсти сенници.(„Информационни бюлетини: Common Myna“, 2003; Специализирана група за инвазивни видове, 2006; Kannan и James, 2001)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • гора
  • храсталачна гора
  • Други характеристики на местообитанията
  • градски
  • крайградски
  • земеделски
  • крайречен
  • Кота на обхвата
    0 до 3000 m
    0.00 до фута
  • Средна кота
    1500 м
    фута

Физическо описание

Обикновената мина е с дължина на тялото от 23 до 26 см, тежи от 82 до 143 грама и има размах на крилата от 120 до 142 мм. Женската и мъжката са мономорфни в по-голямата си част - мъжкият е само малко по-голям, с по-голяма телесна маса и размах на крилата. Обикновената мина има жълти банкноти, крака и кожа на очите. Те са тъмнокафяви с черна глава. Те имат бели покривки за опашки, върхове на опашката, петна в основата на техните първични елементи и облицовки на крилата, които са отличителни по време на полет. Непълнолетните имат повече кафеникави глави, отколкото възрастните. Обичайните Mynas често се бъркат с шумни миньори ( Изгражда меланоцефала ). За разлика от обикновената мина, шумните миньори са малко по-големи и предимно сиви.(„National Geographic Field Guide to the Birds of North America, 4th ed.“, 2002; „Factsheets: Common Myna“, 2003; Специализирана група за инвазивни видове, 2006)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • пола
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    82 до 143 g
    2,89 до 5,04 унции
  • Дължина на обхвата
    23 до 26 см
    9.06 до 10.24 инча
  • Обхват на крилата
    120 до 142 мм
    4.72 до 5.59 инча

Размножаване

Обикновените мини са моногамни и териториални. На Хаваите двойките остават заедно целогодишно. В други райони обикновените мини се сдвояват през ранната пролет и преди създаването на територии. По време на размножителния сезон, обикновено от октомври до март, обикновено има значителна конкуренция за местата за гнездене. Понякога между двойки може да се стигне до насилствени битки на едно място за гнездене. Ухажването на мъжа се характеризира с навеждане на глава и подскачане, с пухкаво оперение, придружено от обаждания.(„Информационни бюлетини: Common Myna“, 2003; Kannan and James, 2001)


червена панда живот

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Обикновените мини достигат полова зрялост около 1-годишна възраст. Женските снасят четири до пет яйца в съединител. Инкубационният период е от 13 до 18 дни, през които и двамата родители инкубират яйцата. Птенчетата могат да напуснат гнездото на около двадесет и два дни или повече, но все още може да не могат да летят още около седем дни. В зависимост от географското им местоположение се съобщава, че обикновените мини се размножават от 1 до 3 пъти на сезон. В родния си ареал обикновените мини започват да гнездят през март, а размножаването продължава до септември. Дори след като птенците напуснат гнездото, родителите могат да продължат да хранят и защитават тези непълнолетни до 1,5 месеца след излюпването им.(Специализирана група за инвазивни видове, 2006; Kannan and James, 2001)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    В зависимост от географското местоположение се съобщава, че обикновените мини се размножават от 1-3 пъти годишно.
  • Размножителния период
    В родния си ареал обикновените мини започват да гнездят през март, а размножаването продължава до септември.
  • Пасирайте яйца на сезон
    4 до 5
  • Обхват на времето за излюпване
    13 до 18 дни
  • Средно време за излюпване
    13,9 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    22 до 24 дни
  • Средно време до независимост
    1,5 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (жени)
    1 година
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 година

И двамата родители играят еднаква роля в изграждането и защитата на гнездова територия. И двамата родители инкубират яйцата, като женската инкубира най-много. Женската се инкубира сама през нощта, а мъжката инкубира само малко през деня. Когато младите са излюпени, те са алтрикални и слепи. И двамата родители хранят люпилите в продължение на почти 3 седмици, по време на новородения период, и дори продължават да ги хранят и защитават до 3 седмици след като напуснат гнездото. Родителите носят храна на пилетата си най-вече с клюн, защото нямат посеви. Младите са стимулирани да просят, когато родителите дават богата, непринудена трела, докато се приближават до гнездото с храна. След като младите са независими, те понякога продължават да се хранят с родителите си и родителите продължават да ги предпазват от хищници. Непълнолетните образуват малки стада, когато станат независими. Някои млади започват да образуват двойки, когато са на девет месеца, но рядко се опитват да се размножават през първата си година.(Специализирана група за инвазивни видове, 2006; Kannan and James, 2001)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • асоциация след родителите с родителите

Продължителност на живота / дълголетие

Малко се знае за продължителността на живота на обикновената мина. Докладите предполагат средна продължителност на живота за двата пола от 4 години. Липсата на храна или ресурси е най-големият ограничаващ фактор за оцеляването на обикновената мина. Други фактори, които допринасят за смъртността, са лош избор на места за гнездене и неблагоприятно време.(Канан и Джеймс, 2001)

  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    4 години

Поведение

Обикновените мини са социални, като непълнолетните образуват малки стада, след като напуснат родителите си. Възрастните се хранят в хлабави стада от 5 или 6, съставени от единични птици, двойки и семейни групи. Извън размножителния сезон те обитават големи групи, които могат да варират от десетки до хиляди. Общото нощуване е полезно за защита срещу хищници, а също и за разпределение на храна. По време на размножителния период обикновените мини могат да бъдат агресивни и насилствени, докато се конкурират с други двойки в местата за гнездене. Обикновените мини са описани като опитомени, общителни и смели и участват в алопреенинг в двойки. Когато търсят храна, тези мини скачат настрани и се движат по земята и по клоните. Наблюдавани са и обикновени мини, които участват в мравки с огнени мравки.(Kannan and James, 2001; „Birds Scientific Reference: Vol. 5“, 2007)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • заседнал
  • териториален
  • Социални
  • Среден размер на територията
    117,04 m ^ 2

Обхват на дома

Домашният асортимент на обикновените мини се състои от няколко редовно използвани дневни места, а не от една съседна зона. Общият обхват на дома е средно около 0,25 km2. Територията около гнездата е силно защитена, въпреки че понякога гнездата се срещат в големи колонии. Средният размер на територията в Индия е 117,04 м2.(Kannan and James, 2001; „Birds Scientific Reference: Vol. 5“, 2007)

Комуникация и възприятие

Обикновените Mynas комуникират гласово с други Mynas и други видове птици. Те имат голямо разнообразие от алармени обаждания, които могат да предупредят и други видове птици. През деня двойките, почиващи на сянка, също произнасят песни, докато се кланят и настръхват с пера. Когато са под принуда, обикновените монаси издават високи писъци. Понякога родителите произнасят специфичен трел, когато се приближават до гнездото си с храна, което сигнализира на птенцата да започнат да просят. В плен обикновените мини са способни да имитират човешка реч. Пеят и жени, и мъже, но мъжете пеят по-често. Обикновените мини също участват в силни припеви на разсъмване и здрач.(Канан и Джеймс, 2001)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Други режими на комуникация
  • припеви
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Обикновените мини са всеядни и се хранят с почти всичко. Основната им диета се състои от плодове, зърнени храни, личинки и насекоми. Те плячкосват яйца и малки от други птици, като акепас ( Loxops coccineus ). Понякога дори гасят в плитки води, за да ловят риба. Обикновената мина се храни предимно на земята. В жилищните райони ядат всичко - от боклук до кухненски остатъци. Обикновената мина яде малки бозайници, като мишки, както и гущери и малки змии. Те също ядат паяци, земни червеи и раци. Обикновената мина яде предимно зърнени храни и плодове, но се храни и с нектар от цветя и листенца.(„Информационни бюлетини: Common Myna“, 2003; Специализирана група за инвазивни видове, 2006; Kannan и James, 2001)

  • Основна диета
  • всеядно
  • Храни за животни
  • птици
  • бозайници
  • земноводни
  • влечуги
  • риба
  • яйца
  • Мърша
  • насекоми
  • сухоземни не насекоми членестоноги
  • земни червеи
  • водни или морски червеи
  • водни ракообразни
  • Растителни храни
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плодове
  • нектар
  • цветя

Хищничество

Често срещаните гнездови хищници на обикновената мина са домашните врани ( Корвус ) и домашни котки ( Bos ). Явански мангусти ( Herpestes javanicus ) нападение гнезда за вземане на птенца и яйца. Хора ( Homo sapiens ) в някои от тихоокеанските острови също ядат обикновена мина. Обикновените мини се носят заедно за защита на хищници и често тълпи хищници в ята. Те се предупреждават взаимно чрез алармени повиквания.(Канан и Джеймс, 2001)

  • Известни хищници

Екосистемни роли

Обикновените мини са важни опрашители или средства за разпръскване на семена за много растения и дървета. На Хавайските острови те разпръскват семената наЛантана камара. Те също така помагат за контрол на червеите ( Spodoptera mauritia ) на Хавайските острови. Обикновената мина също действа като домакин на различни паразити като нематоди, тении, трематодни метили, членестоноги и птичи акари. В районите, където са били въведени, те оказват отрицателно въздействие върху местните видове птици и морски птици, като ловят яйца и птенца.(Канан и Джеймс, 2001)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена
  • опрашва
Коменсални / паразитни видове
  • нематоди ( Нематоди )
  • тении ( Цестода )
  • трематодни метили ( Трематода )
  • акари от пера (Акари)

Икономическо значение за хората: Положително

Обикновената мина може да бъде полезна за намаляване на популациите от насекоми в земеделските райони. На Хавайските острови те помагат да се контролират популациите на червеи ( Spodoptera mauritia ). Обикновената мина също опрашва и разпръсква семената на икономически важни дървета. Обикновените мини често се продават като домашни любимци заради своята интелигентност и способността да имитират човешка реч. През 1883 г. обикновените мини са въведени в тръстиковите полета на Австралия за борба с насекоми вредители като чума скакалци и тръстикови бръмбари.(„Информационни бюлетини: Common Myna“, 2003; Kannan and James, 2001)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • опрашва посевите
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Обикновените мини са в състояние да се установят в почти всяко местообитание и в резултат на това са се превърнали в инвазивен вид в някои райони извън родния ареал. Те се считат за вредители, защото ядат зърно или плодове от земеделски култури, като смокинови дървета. Те също се възприемат като неприятности за техния шум и екскременти в близост до човешкото обитаване.(Специализирана група за инвазивни видове, 2006; „Научен справочник за птиците: Том 5“, 2007)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител
  • домакински вредител

Природозащитен статус

Обикновените Mynas остават често срещани през по-голямата част от техния диапазон.

Сътрудници

Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Тифани Лин (автор), Станфордски университет, Тери Рут (редактор, инструктор), Станфордския университет.

Популярни Животни

Прочетете за Marmota himalayana (хималайски мармот) в агентите за животни

Прочетете за Troglodytes aedon (house wren) в агентите за животни

Прочетете за Spea intermontana (Great Basin Spadefoot) за агентите за животни

Прочетете за Geocapromys brownii (хутия на Браун) в агентите за животни

Прочетете за Nyctalus noctula (noctule) на агентите за животни

Прочетете за Cerdocyon thous (ракоядна лисица) в агентите за животни