Acinonyx jubatuscheetah

От Ерин Р. Ленерт

Географски обхват

Историческото разпространение на гепарди (Acinonyx jubatus) е много широк. Той варираше от Палестина и Арабския полуостров до Таджикистан и централна Индия, както и в целия континент Африка, с изключение на зоните на тропическите гори и централна Сахара. Този диапазон може да включва сухите и полуаридни местообитания на регионите от Южна, Източна и Северна Африка и по-малко сухите райони на Индия, Туркменистан, Сирия, Палестина и Арабия. В региони на Африка и Азия европейските заселници са се отнасяли с гепардите като с вредители, които трябва да бъдат унищожени. Асортиментът на гепардите е значително намален през 70-те години на миналия век, а проучванията, проведени преди 2005 г., показват, че гепардите присъстват в 25 държави на африканския континент.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Биогеографски региони
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • местен

Среда на живот

Местообитанията, които са предпочитани от гепардите, включват пасища и пустини. Гепардите са земни, но е известно, че понякога се катерят по дървета.(Caro, 1994; Ortolani, et al., 1996)



  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища

Физическо описание

Гепардите са тънки и имат сравнително дълги крака спрямо размера на тялото си в сравнение с други котки , с малка, заоблена глава и къси уши. Техният мономорфен пелаж е бледожълт, сив или побелял на гръбните повърхности и е изпъстрен с малки, кръгли, неуредени черни петна по цялото тяло и разположени плътно един до друг. Вентралните повърхности са по-бледи от гръбната, често са бели или светлокафяви. Козината е груба на допир с лека грива с по-дълга коса на тила. Лицата им са ясно маркирани с черна слъзна ивица от предния ъгъл на окото по дължината на муцуната. Очите на възрастните и малките имат кръгли зеници, когато са свити и отпуснати. Ушите са малки и заоблени, със светло оцветена вътрешна козина, за разлика от задната страна, която има черен петно ​​в основния гръбен цвят на индивида. Техните опашки са забелязани по-горе с фон на основния гръбен цвят на индивида, а вентралната повърхност е със същия по-блед цвят като основния вентрален цвят. Задната трета на опашката има поредица от тъмни или черни пръстени, завършващи с бял връх. Лапите на гепардите са тесни в сравнение с други котки . Предните лапи имат четири пръста и нокът, а задните лапи имат четири пръста. Ноктите са леко извити и притъпени от контакт със земята, тъй като гепардите имат слабо прибиращи се нокти без защитни кожни гънки.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Дължините на тялото на гепардите варират от 112 до 150 cm. Дължините на опашките са между 60 и 80 cm, а височината в рамото е 67 до 94 cm. Теглото на гепардите варира от 21 до 72 кг, като средният мъжки по-голям от средния женски. Черепните черепи са къси и широки, над муцуната и черепа са силно повдигнати и сводести. Носните отвори са дорзално широки и увеличени, като костната плочка се простира добре зад кътниците. Носните проходи са големи в сравнение с други котки . Младите малки имат изразена грива, която се простира над главата, шията и гърба и е с ясно по-светъл нюанс, често изглеждащ сив, бял или синкаво-сив. Смята се, че дългата вълнена грива на малките ги прави по-малко забележими за хищниците. Въпреки дългата козина на малките, петна постоянно се виждат по подкосъма. Малките постепенно губят гривата си, докато не станат юноши.(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

През 1927 г. допълнителен вид гепарди е описан като кралски гепарди (Acinonyx rex). Образците се различават от другите гепарди с по-дълга и мека козина и отклонения от типичния петнист модел. Кралските гепарди имаха тъмни решетки в допълнение към петна по типичния жълт пелаж. Четиринадесет кожи са записани от дивата природа в Зимбабве и Буркина Фасо. Понастоящем се приема, че тези индивиди са атипичен фенотип на гепардите (Acinonyx jubatus) с лека меланистична тенденция. Лица с кралски гепарди са отглеждани от пленници с гепарди с иначе типични носилки. Налична е малко информация за други фенотипни вариации. Албанизмът и меланизмът са добре документирани при други видове котка , включително тигър , Африкански лъв , леопард , и Ягуар .(Caro, 1994; Cuvier, et al., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)




прилепи с нос на свинете на Кити

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    21 до 72 кг
    46,26 до 158,59 lb
  • Дължина на обхвата
    112 до 150 см
    44.09 до 59.06 инча
  • Средна базална скорост на метаболизма
    61,77 W
    AnAge

Размножаване

Гепардите са безразборни по природа, като ограничителният фактор за мъжете е достъпността до жените. Факторът, ограничаващ репродуктивния успех на жените, е достъпът до ресурси. Мъжките се свързват с женските само при чифтосване, не осигуряват родителски грижи и ще се чифтосват с възможно най-много женски. Женските са по същество самотни и ще се размножават през цялата година, въпреки че по-голямата част от съвкупленията на Серенгети се случват по време на влажния сезон. Жените ще се чифтосват с различни мъже при последователни опити и ако се случат срещи с мъжки коалиции, те могат да се чифтосват с повече от един индивид. Жените имат територии, които ще се припокриват с териториите на други жени и мъже. Мъжете, в коалиции или не, ще имат територии, в които пътуват в търсене на жени, а също така ще напускат териториите си в търсене на жени в еструса. Мъжете, които не са териториални, ще обикалят териториите на обитаващите мъже в търсене на жени, като същевременно запазят нисък профил.(Каро, 1994)

  • Система за чифтосване
  • полигинен
  • полигинандрен (размирен)

Женските гепарди са полиестри и в цикъл на плен средно на всеки 3 до 27 дни и могат да бъдат възприемчиви от 1 до 14 дни. Гепардите трябва да бъдат индуцирани да овулират и има малко доказателства за сезонно размножаване. Женските се подлагат на първия си цикъл на възраст от 13 до 16 месеца и средно достигат полова зрялост на възраст между 21 и 22 месеца. Обикновено женските раждат първото си котило на средно 2,4 годишна възраст, с интервали между котилата от 20,1 месеца и среден размер на котилото от 2,1 малки. Няма доказателства, които да предполагат, че жените посещават мъжки територии, за да могат да избират между различни обитаващи мъже. Средната честота на копулация за гепарди е от 3 до 5 пъти на ден.(Broom, 1949; Caro and Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)

Гестацията продължава между 90 и 95 дни. Гепардите са гениални при раждането. Те имат затворени очи, малко локомотивно умение и ще отворят очите си 4 до 11 дни след раждането. Младите гепарди ще започнат да ходят след 12 до 13 дни, когато очите им са отворени. При раждането си в дивата природа, малките тежат между 250 и 300 грама, но в плен могат да достигнат 460 грама. Размерите на отпадъци са регистрирани до 8 малки в плен, но 6 е максимумът, който е регистриран в дивата природа. Средният размер на постелята в дивата природа е 2,6 малки. Млечните млечни зъби при малките никнат на възраст между 3 и 6 седмици и няма да бъдат заменени с постоянни, докато малките са на възраст около 8 месеца. Малките се отбиват от мляко, преди да им поникнат постоянните зъби, на възраст между 3 и 6 месеца. Малките ще останат с майка си, докато навършат 15 до 17 месеца.(Broom, 1949; Caro and Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman and Morales, 2005; Wack, et al., 1991; Wrogemann, 1975)



  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • индуцирана овулация
  • Оплождане
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Честотата на паниране на гепардите е неизвестна.
  • Размножителния период
    Женските навлизат в еструса по всяко време на годината.
  • Обхват на потомството
    1 до 6
  • Среден брой потомци
    2.1
  • Среден брой потомци
    3
    AnAge
  • Период на бременност
    90 до 95 дни
  • Диапазон на отбиване възраст
    3 до 6 месеца
  • Обхват време до независимост
    15 до 17 месеца
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    13 до 16 месеца
  • Средна възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    456 дни
    AnAge

Дебелата сива грива, която младите малки имат по тила, раменете и гърба, изглежда функционира като камуфлаж от хищници. Косата на бебето изчезва след 3-месечна възраст, след като майка им вече не ги крие и те започват да я следват. Кратка грива се запазва в юношеството или по-дълго за някои индивиди. Младите малки са скрити в блато, скалист изход или просто висока растителност за защита от хищници в продължение на средно осем седмици и могат да бъдат пренасяни в нови скривалища през периода, когато майките им оставят малките да ловуват. Жените с малки могат да се наложи да ловуват успешно всеки ден, докато самотните възрастни могат да си позволят да убиват на всеки 2 до 5 дни.(Каро, 1994; Краусман и Моралес, 2005; Лорънсън, 1993; Новак, 1999)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • женски родителски грижи
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • удължен период на обучение на непълнолетни
  • наследява майчина / бащина територия

Продължителност на живота / дълголетие

Продължителността на живота на дивите мъжки мъже е трудно да се изчисли поради факта, че те често се преместват в нови райони. Очакваната минимална възраст при смърт на наблюдаваните мъже е между 6 и 8 годишна възраст. Териториалните мъже са склонни да имат по-добри здравословни условия от нерезидентните мъже и може да се очаква да живеят по-дълго. Няма доказателства, че мъжете в коалициите имат по-дълъг или по-кратък живот от самотните мъже. Женските, които оцеляват до независимост, имат по-дълъг живот от мъжете със средна възраст от 6,2 години. Мъжките, които достигат независимост, имат минимум 2,8 години(Каро, 1994; Краусман и Моралес, 2005)

Поведение

Териториалните (пребиваващи) мъже маркират зоната, която защитават с урина. В допълнение, мъжете също ще маркират територия, като разграбват земята със задните си лапи, нокти по дърветата, изравняват тревата чрез търкаляне или депозират изпражнения върху видни земни обекти. Териториалните мъже никога не се класифицират в юношеската възрастова група. Пребиваващите мъже напускат своите територии за кратки периоди от време (въпрос на дни), вероятно, за да търсят женски през сезона извън тяхната територия. Мъжките коалиции обикновено защитават своята територия от други мъже, за да улеснят достъпа до жени и плячка и често се запазват през целия живот на хората в коалицията. Макар и необичайни, несвързани мъже понякога се допускат в съществуваща група сродни мъже. Коалиционните партньори, които са свързани, са изключително толерантни в непосредствена близост и прекарват голяма част от времето си на няколко метра от други членове, ако не се докосват или поддържат физически. Свързаните членове на коалицията често търпят агресия. Случаите на игра между свързани членове могат да се превърнат в насилие, ако несвързаният член дойде да се присъедини. Свързаните членове също се отказват от голяма част от физическия контакт, в който свързани членове участват. След определен период от време несвързани членове на коалиция няма да действат толкова агресивно, както в началото. При териториалните схватки между мъжките коалиции размерът на групата има най-голямо влияние върху резултата. Това се отразява в продължителността на мандата на по-големите коалиции в райони със силна конкуренция. Самотните мъже рядко държат територии в близост до коалиции.(Каро и Колинс, 1987b; Каро, 1994; Новак, 1999)

Нетериториалните мъже (нерезиденти или плаващи) покриват земята бързо и се определят като номади, като често остават в една зона за не повече от няколко дни. Плуващите мъже уринират и дефекират далеч по-рядко от териториалните мъже. Тези нерезидентни мъже обикновено се състоят от юноши, самотни възрастни мъже, които не принадлежат към коалиция, и стари мъже. Различията в поведението между нерезидентните и пребиваващите мъже са очевидни при нерезидентните мъже. Поплавците демонстрираха мрачно поведение, често се движеха след настъпване на тъмно и рядко почиваха на земни образувания, които биха ги направили видими за обитаващите мъже. В допълнение, позирането предполага, че нерезидентните мъже не са спокойни, тъй като те прекарват по-голямо време нащрек и седнали, когато резидентните мъже могат да бъдат наблюдавани в полегнало положение. Това, че телесното тегло на нерезидентните мъже в сравнение с жителите е по-малко спомага за тези наблюдения.(Каро и Колинс, 1987b; Каро, 1994; Новак, 1999)

  • Ключови поведения
  • бегъл
  • терористичен
  • дневни
  • подвижен
  • самотен
  • териториален

Обхват на дома

Плътността на популацията на гепардите варира от 1 индивид на 20 кв. Км. до 1 индивид на 100 кв. км. Съобщава се, че обхватът на някои жилища е между 50 и 130 кв. Км. Гепардите могат да бъдат самотни или да живеят в малки групи, като групите се състоят или от майка и нейните малки, няколко сродни възрастни мъже или мъжки и женски братя и сестри, наскоро отделени от майка си, когато женската все още не е влязла в еструса. Жените използват разнообразни модели на движение в рамките на своите диапазони, от пътуване на дълги разстояния на единични участъци до оставане в обща зона за няколко дни. Докато диапазоните на отделните жени се припокриват, те не се социализират. Ако женските се забележат една друга, те ще седят и ще гледат другата на разстояние до 2 км една от друга, докато в крайна сметка едната не се отдалечи. Това поведение е често срещано при други жени котки , с изключение на домашни котки и лъвове . Женските не защитават територията си, въпреки че имат знак за аромат чрез уриниране или дефекация. Присъствието на малки обаче ще промени движенията на женските в зависимост от възрастта на техните малки.(Каро, 1994; Новак, 1999)

Комуникация и възприятие

Макар и необичайно, когато членовете на мъжката коалиция се разделят, гласови повиквания (описани като „yipps“ и „churrs“) се случват в продължение на 20 минути непрекъснато, докато се съберат отново с партньорите си. Женските също ще призовават своите малки, за да ги открият, особено ако младите малки са се скитали от скритото си леговище. Маркирането на аромата, макар и да не е пряко, е важен аспект на комуникацията с гепардите, тъй като те са предимно асоциални, а женските се срещат с други индивиди само когато е време за размножаване.(Каро, 1994)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • ароматни знаци
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Гепардите имат месоядна диета, от която голяма част включват газели, особеноГазела на Томсън. Диетата им също включва импали и други малки и средни копитни животни, както и млади големи копитни животни. Малки животни, като зайци и птици , също са плячка на гепарди, особено когато други животни е трудно да се получат. Когато гепардите са в състояние да изпреварят плячката си, животното обикновено се поваля на земята с предните лапи на гепарда и гепардът продължава да удушава животното, като хваща гърлото му с челюстите си. Удушаването не е характерно само за гепардите, тъй като много други фелиди използват тази техника, за да убият плячката си. За разлика от други котки , гепардите не правят засада и не дебнат плячка, докато не е в рамките на пролетното разстояние. Вместо това те зареждат от разстояние около 70 до 100 метра от обекта. Честотата на успех е по-мрачна, ако зарядът започва от разстояние повече от 200 m и преследването може да продължи само на разстояние до 500 m. Гепардът е един от най-бързите сухоземни бозайници, с отчетена максимална скорост от 80 до 112 километра в час. Тази скорост обаче не може да се поддържа повече от няколкостотин метра преди отделното прегряване. По-голямата част от лова завършват с неуспех.(Каро, 1994; Новак, 1999)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
  • Храни за животни
  • птици
  • бозайници

Хищничество

Смъртността на гепардите е най-високата за котки които не се ловуват от хората. Лъвове , хиени , илеопардиса документирани убийства на гепарди. Няма преки наблюдения на детоубийства от гепарди. Женските са наблюдавани в сблъсъци с мъжки в рамките на кратък период от време при загуба на малки. Предполага се, че ако между гепардите се случи детеубийство, това се прави с цел да се гарантира, че майката ще влезе в еструса. Докато други хищници ще убиват възрастни гепарди, ако има шанс, повечето възрастни ще избягат от хищниците. Лъвове и хиени са наблюдавани като убиване на клептопаразити от гепарди, но въпросният гепард обикновено не е в състояние да обезсърчи паразитизма и отстъпва в полза на борбата за храната си.(Каро, 1994; Новак, 1999)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Ролята на гепардите в тяхната екосистема е относително неизвестна.

Икономическо значение за хората: Положително

Гепардът е полудомашен за целите на лова в древен Египет, Сумерия и Асирия и продължава да се използва в продължение на 4300 години. Съвсем наскоро гепардите се използват за лов от европейски и индийски кралски особи, обикновено се вземат с качулка като сокол и след това се пускат, когато дивечът е в полезрението. Гепардите са облагодетелствани пред другите ловни другари, защото ако се опитат да избягат, те могат да бъдат уловени на няколкостотин ярда от човек на кон.(Новак, 1999)

  • Положителни въздействия
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

В Намибия и други региони на Южна Африка гепардите се считат за вредители и сериозна опасност за добитъка и съответно се преследват.(Новак, 1999)

  • Отрицателни въздействия
  • култура вредител

Природозащитен статус

Базата данни на IUCN изброява гепардите като уязвим вид. Службата за риба и дива природа на САЩ изброява гепардите като застрашени на всички намерени места и е в списъка на застрашените видове от 2 юни 1970 г. Въпреки това, годишни квоти са разрешени в Зимбабве, Намибия и Ботсвана от 50, Съответно 150 и 5 индивида. Генетичните проучвания на гепардите показват, че има много малко генетични вариации в рамките на вида, вероятно поради тежко препятствие по време на еволюционната му история. Това оставя гепарда изключително уязвим на нарушения на околната среда и болести. Гепардите, в сравнение с други африкански котки, имат по-малък процент на успех в лова. Гепардите 'изглежда работят по-усилено' (Nowak 1999) от другите големи котки и следователно могат да бъдат по-уязвими от промените в околната среда от човешките смущения, отколкото другите котки В зоната. Хората на Намибия и Зимбаве все още преследват гепардите днес поради загуби на добитък и те са разстреляни за спорт в региони на Сахел. Повечето страни, в които се срещат гепарди обаче, защитават вида.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; US Fish and Wildlife Service, 1970)

Други коментари

Подсемейството Acionychinae по-рано е било включено в монофилетична група, но нови молекулярни доказателства сега обединяват гепарди (A. jubatus) с пумата ( Puma concolor ) и ягуарунди (P. jagouaroundi) в племето Acinonychini, с разминаване, оценено на около 6,9 милиона години.(IUCN, 1996)

Сътрудници

Erin R. Lehnert (автор), Мичигански технологичен университет, Laura Podzikowski (редактор), Специални проекти.

Популярни Животни

Прочетете за Pinctada margaritifera за агентите за животни

Прочетете за Macroglossus sobrinus (по-голям плодов прилеп с дълги езици) на агентите за животни

Прочетете за Bison bonasus (европейски бизон) за агентите за животни

Прочетете за Parus bicolor (туфти синигери) в агентите за животни

Прочетете за Avahi laniger (avahi) в агентите за животни

Прочетете за Crocidura russula (белозъба земядка) на агентите за животни