Acerodon jubatusgolden capped плодов прилеп

От Вирджиния Хайнен

Географски обхват

Acerodon jubatusе ендемичен за Филипините, с изключение на региона Палаван и островните групи Батанес и Бабуян.(Mildenstein, et al., 2008; Wilson and Reeder, 2005)

  • Биогеографски региони
  • Ориенталски
    • местен
  • Други географски термини
  • островен ендемит

Среда на живот

Acerodon jubatusнощувки в дървета от твърда дървесина, често по скални ръбове или стръмни, недостъпни склонове. Други предпочитани места за нощувки включват бамбукови буци, мангрови дървета и други блатисти гори. Нощувките обикновено се намират на малки, офшорни острови.Acerodon jubatusе наблюдавано да се използват нарушени зони за нощуване.(Mildenstein, et al., 2008; Mudar and Allen, 1986; Nowak, 1991)

Когато търсите храна,Acerodon jubatusпроявява силно предпочитание към първичната гора или висококачествената вторична гора пред нарушените местообитания и може да прелети на дълги разстояния (до 16 км) от носа си, за да достигне тези места. Също така се предпочитат ръбовете на реките, вероятно поради специфичните им растителни съобщества.Acerodon jubatusрядко се среща за храна в обезпокоени или земеделски райони, въпреки че редовно пресича такива райони, докато пътува между залесените райони.(Mildenstein, et al., 2005; Mildenstein, et al., 2008; Nowak, 1991; Stier and Mildenstein, 2005)



  • Региони на местообитанията
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • гора
  • Влажни зони
  • блато
  • Други характеристики на местообитанията
  • крайречен
  • Кота на обхвата
    0 до 1100 m
    0.00 до 3608.92 фута

Физическо описание

Като другите прилепи в семейството Pteropodidae ,Acerodon jubatusима големи, ярки очи и относително прости външни уши с непрекъснати полета. Ушите са приблизително дълги колкото муцуната и са заострени. На втората цифра на всяко крило има нокът. Черепът има силни, непълни посторбитални процеси, с супраорбитални отвори. Зъбите са остри и заострени, с изключение на последните два кътника.(Ингъл и Хийни, 1992; Тейлър, 1934)

Козината наAcerodon jubatusе тънък на мембраните на гърлото и ушите, отсъства на мембраните на крилата и къс и гладък по тялото. Има значителни вариации в цвета, но типичната схема е тъмнокафява или черна на челото и отстрани на главата, червеникавокафява на раменете и тъмнокафява или черна в долната част на гърба и долната страна. Тилът варира от кремав до златистожълт. В задната част на врата има тясна оранжева линия. Променлив брой жълти косми са разпръснати из козината, особено в долната част на тялото. Разликата в цвета не зависи от възрастта, пола или местоположението.(Новак, 1991; Тейлър, 1934)

Комбинираната дължина на главата и тялото варира от 178 до 290 mm; няма опашка. Предмишницата варира между 125 и 203 mm, а размахът на крилата варира между 1,51 и 1,7 m. Съобщава се за тегло между 1050 и 1200 g, което правиAcerodon jubatusсред най-големите прилепи в света. Мъжките са по-големи и по-тежки от женските.(Heaney and Heideman, 1987; Ingle and Heaney, 1992; Mudar and Allen, 1986; Nowak, 1991)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Сексуален диморфизъм
  • мъжки по-голям
  • Маса на обхвата
    1050 до 1200 g
    37,00 до 42,29 унции
  • Дължина на обхвата
    178 до 290 мм
    7.01 до 11.42 инча
  • Обхват на крилата
    1,51 до 1,7 m
    4,95 до 5,58 фута

Размножаване

Понастоящем няма информация за системата за чифтосване наAcerodon jubatus.


вълк средна продължителност на живота

Acerodon jubatusпопулациите на всички острови се размножават приблизително по едно и също време, което показва, че те вероятно използват фотопериода като знак, вместо по-локализирани условия на околната среда. Женските раждат през април и май, а вероятно и в началото на юни. Женските в плен раждат само веднъж на всеки две години; тези в дивата природа вероятно се размножават по-рядко. Не се знае много за размера на котилото, но женските не са наблюдавани с повече от едно потомство наведнъж.(Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • живороден
  • Интервал на размножаване
    Женските могат да се размножават веднъж на всеки две години.
  • Размножителния период
    Ражданията се случват от април до юни, но сроковете на бременност са неизвестни, така че размножителният период тепърва ще се определя
  • Среден брой потомци
    един

Наблюдавано е, че женските носят едно потомство. Малките се вкопчват в козината на майките си с нокти, докато майките ги раздуват с едно крило, за да ги охладят. Женските инвестират значително в малките си чрез бременност и кърмене.(Тейлър, 1934)

  • Родителски инвестиции
  • altricial
  • предварително оплождане
    • осигуряване
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Понастоящем няма информация за дълголетието вAcerodon jubatus.

Поведение

Acerodon jubatusиндивидите нощуват с други видове прилепи, особено Pteropus vampyrus и от време на време Pteropus hypomelanus . Обикновено те са повече от тези други видове, съставлявайки по-малко от 20% от общата популация на нощувките. Съобщава се за смесени колонии от 100 000 до 150 000 индивида в началото на 1900 до 1920; наскоро обаче не са наблюдавани колонии над 30 000 индивида, а много от тях не са по-големи от 5000 индивида. Прилепите излизат от колонията по залез слънце, летят в планината, за да се хранят с плодове и се връщат преди изгрев слънце.(Heaney and Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008; Taylor, 1934)

  • Ключово поведение
  • мухи
  • нощно
  • подвижен
  • заседнал
  • Социални
  • колониален

Обхват на дома

Домашните размери на плодовите прилепи със златни шапки не са известни.


червена кокошка от джунгла

Комуникация и възприятие

Acerodon jubatusхората имат големи очи и могат да използват визуални знаци в комуникацията. Те имат отличителен мирис, което предполага обонятелна комуникация, но не са идентифицирани специфични ароматни жлези.

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • химически
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Плодоносните прилепи със златни капачки са плодоядни. Смокини ( Фикус ) се явяват хранителен продукт, тъй като смокиновите семена съставляват средно 41% от изпражненията.Ficus subcordataе най-често яденият видAcerodon jubatusсъщо така показва силно предпочитание към плодове от други Фикус видове и, в по-малка степен,Пъстра фикус. Не всеки вид смокини се използва и диетичният диапазон е по-тесен от другите прилепи в същия район. Забележително е, че тези основни растения се срещат само в зрели равнинни гори, което прави горските плодови прилепи със златни шапки задължителни. Те също консумират листа, като ги смачкват и поглъщат течното съдържание, но колко от диетата е съставено от листа, не е известно.(Stier and Mildenstein, 2005)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • плодовито
  • Растителни храни
  • листа
  • плодове

Хищничество

Не са известни хищници наAcerodon jubatus.

Екосистемни роли

Плодовите прилепи със златни капачки, като плодоядни животни, са разпространители на растителни семена. Въздействието на такова разпространение върху местната екосистема не е регистрирано.(Stier and Mildenstein, 2005)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Някои големи пристанища за прилепи, споделени отAcerodon jubatusи други видове, се използват като туристически атракции.(Mildenstein, et al., 2008)

Плодовите прилепи със златни шапки се ловят за консумация. Те също така понякога се залавят на живо за износ, макар че това е необичайно, тъй като се казва, че имат неприятна миризма в сравнение с други подобни прилепи. Тези практики са допринесли за застрашения статус на вида.(Mildenstein, et al., 2008)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • храна
  • екотуризъм

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти наAcerodon jubatusвърху хората.

Природозащитен статус

Плодови прилепи със златни шапки са изброени като застрашени от IUCN и се появяват в Приложение I на CITES. Населението преживява сериозен спад поради загуба на местообитания от дърводобивни и земеделски проекти и лов за месо или търговия. Те са особено податливи на загуба на местообитания поради зависимостта им от смокиновите дървета, които се срещат само в зряла старорастяща гора. Този вид е защитен, като три големи места за нощувки са напълно освободени от лов, но прилепите все още се ловуват, докато се хранят далеч от местата за нощувка. Популацията се оценява на около 10 000 индивида; това представлява 50% спад през последните 30 години. Очаква се упадъкът да продължи, освен ако унищожаването на старата гора не престане. Населението вече е признато заA. jubatus( Ацеродон луцифер ) вече са изчезнали.(„Приложения I, II и III“, 2008; Heaney and Heideman, 1987; Mildenstein, et al., 2008)

Други коментари

Сега този вид включва летящите лисици Panay със златна корона, Ацеродон луцифер , който някога се е считал за отделен вид. Изглежда, че няма морфологични разлики, за да се разграничат двата таксона. Не е известно дали те са поведенчески идентични и това вероятно никога няма да бъде определено, тъй като населението на Панай изглежда изглежда изчезнало.(Ingle and Heaney, 1992; Mildenstein, et al., 2008)

Сътрудници

Вирджиния Хайнен (автор), Мичигански държавен университет, Барбара Лундриган (редактор, инструктор), Мичиганския държавен университет, Таня Дюи (редактор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Pseudemys rubriventris (Източна костенурка, Северна червена корема) на агентите за животни

Прочетете за Hippodamia convergens (конвергентна дама бръмбар) в агентите за животни

Прочетете за Apis mellifera (медоносна пчела) в агентите за животни

Прочетете за Kerodon rupestris (скален кави) в агентите за животни

Прочетете за Macrochelys temminckii (костенурка алигатор) върху агентите за животни

Прочетете за Scombridae (скумрии, риба тон, паламуд) в агентите за животни