Accipitridaeeagles, ястреби и хвърчила (Също така: ястреби, орли и роднини)

От Кари Киршбаум

Разнообразие

СемействотоAccipitridaeобхваща много от дневните грабливи птици, включително познатите ястреби и орли. Това е едно от най-големите птичи семейства и най-голямото семейство в реда Falconiformes . The Хауърд и Мур Контролен списък на птиците по света разпознава 233 вида в 67 рода в това семейство по целия свят. Двадесет и четири от тези видове и 14 рода са местни в Северна Америка. Много от видовете в това семейство също включват множество подвидове. Например до 23 подвида на променлив ястреб са признати.(', 2003; Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Съществува голямо разнообразие сред членовете наAccipitridae. Членовете на това семейство обхващат целия свят, живеейки в местообитания с широк обхват като тундра, алпийски ливади и тропически гори. Те ядат риба, бозайници, птици, прилепи, безгръбначни, мърша и някои плодове. Те гнездят на скали, на дървета или понякога на земята и снасят между едно и девет яйца. Физическият размер също е доста променлив в рамките на тази група, с размах на крилата от 50 cm до 3 m.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Географски обхват

Accipitrids се намират по целия свят. Те живеят на всички континенти с изключение на Антарктида и на повечето океански острови. Те обитават всеки основен тип местообитание с изключение на най-северната арктическа тундра и най-сухите пустини. Най-голямо разнообразие от видове accipitrid има в тропическите региони.(Kemp and Newton, 2003; Thiollay, 1994)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Ориенталски
    • местен
  • етиопски
    • местен
  • неотропичен
    • местен
  • австралийски
    • местен
  • океански острови
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически
  • космополитен

Среда на живот

Accipitrids се срещат в повечето сухоземни местообитания, включително тундра, алпийски ливади, пасища, десерти, морски брегове, тропически гори, гори, селскостопански, крайградски и дори някои градски райони. Срещат се и на повечето възвишения, от крайбрежните райони на морското равнище до върховете на планините. Най-голям брой аципитридни видове се срещат в горите и горите, докато по-малко продуктивните местообитания като пустинните степи и тундрата обикновено могат да поддържат само един или два вида. Много видове хищници разчитат на дървета за гнездене, кацане, нощуване и лов. Следователно местообитанията с дървета обикновено могат да поддържат много повече видове хищници от тези без дървета.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Изглежда, че Accipitrids избират местообитание въз основа главно на наличието на храна. Висококачественото местообитание на accipitrid е това с големи количества висококачествена храна, която е достъпна и предвидима с течение на времето. Други характеристики, които могат да бъдат важни при избора на местообитания, са честотата и интензивността на човешкото безпокойство, рискът от хищничество и наличието на подходящи места за гнездене, фуражни кацалки и заслони.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Много Accipitrids мигрират между местообитанията за размножаване и зимуване. Хората, които мигрират на юг през зимата, обикновено избират зимуващо местообитание, което е сходно по структура с тяхното местообитание за размножаване. Например, видовете, които се размножават в открити гори, обикновено избират местообитания за зимуване в доста открити тропически гори.(Тиолей, 1994)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • тропически
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тундра
  • тайга
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • чапарал
  • гора
  • тропическа гора
  • храсталачна гора
  • планини
  • Водни биоми
  • крайбрежен
  • Влажни зони
  • блато
  • блато
  • Книга
  • Други характеристики на местообитанията
  • градски
  • крайградски
  • земеделски
  • крайречен
  • устие

Физическо описание

Accipitrids са дневни грабливи птици с широки крила, закачени клюнове, здрави крака и стъпала и остри щипки. Всички accipitrids имат зърно, което е восъчна мембрана, която често е с ярък цвят и покрива основата на горната долна челюст. Те имат големи очи, засенчени от супраорбитален хребет при повечето видове, което прави лицето да изглежда свирепо. Възрастните Accipitrids имат размах на крилата от 50 до 300 cm и обща дължина на тялото от 25 до 150 cm. Телесните маси на Accipitrids варират от 80 g до 12,5 kg.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Асортимент от форми на тялото и оперение може да се види сред Accipitrids. Например опашките могат да бъдат квадратни, заоблени, с клиновидна форма или дори раздвоени. Физичните характеристики на Accipitrid отразяват адаптациите към тяхното местообитание, начин на хранене и плячка. Например горските обитатели обикновено имат къси крила и дълги опашки, комбинация, която им осигурява маневреност. Видовете, които живеят в открити местообитания и ловуват с реене, обикновено имат дълги, широки крила и къси опашки, които им позволяват да се реят лесно на дълги разстояния. Много от извисяващите се видове също имат „пръсти“, които са дълги външни първични пера, които намаляват съпротивлението по крилата и позволяват на птиците да се реят с бавни скорости, без да се забавят.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Thiollay, 1994)

Accipitrids са оцветени, за да се слее със заобикалящата ги среда, и обикновено са кафяви, черни или сиви с някои ивици или прегради. Мнозина имат по-бледа долна част от горната част и забранени подкрилни и опашни пера, модел, който може да ги направи по-малко видими за плячка. Няколко вида хищници показват полиморфизъм на оперението (светли и тъмни морфи) или вариация в оперението в географския им обхват.(„Хоукс и орли (Accipitridae)“, 2003; Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

В повечетоAccipitridaeвидове, женските са по-големи от мъжките. Тази характеристика, наречена обърнат сексуален размер диморфизъм, е особено драматична при видове, ядещи птици. Въпреки че няма консенсус сред учените относно това защо се появява диморфизъм с обратен сексуален размер, той е очевидно по-изразен при видове, които ловуват бърза, пъргава плячка. Някои Accipitrids също показват сексуален диморфизъм в оцветяването на оперението. При видовете, при които това се случва, мъжкият обикновено е с по-ярък цвят от женската, а женската изглежда подобно на младите.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Ацицитридното оперение за първа година обикновено е доста различно от оперението за възрастни и е много сходно между видовете. Повечето млади имат кафяви горни части, понякога изпъстрени със светли петна и по-светли долни части с кафеникави ивици. Непълнолетните също често имат по-големи (по-широки или по-дълги) пера на крилата и опашката от възрастните, което може да послужи за улесняване на летенето за начинаещите птици. След като отглеждат първите си пера, Accipitrids се разтопват веднъж годишно. Много видове развиват оперение за възрастни след първата година. При други видове, включително повечето орели, превръщането от младо в оперение за възрастни се извършва в продължение на няколко години и младата птица преминава през няколко комплекта междинно оперение.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Accipitrids споделят много черти със своите соколидни роднини, включително силни клюнове, крака и крачета и насочени напред очи. Въпреки това, accipitrids се отличават от соколите по жълтите, червените или лешниковите, а не по кафявите очи, поведението на гнездото (не се проявява при соколите), скелетните различия и силното изхвърляне на екскретите.(„Хоукс и орли (Accipitridae)“, 2003; Sibley and Ahlquist, 1990; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • полиморфни
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • половете оцветени или шарки по различен начин
  • мъжки по-пъстър

Размножаване

Повечето accipitrids са моногамни и много от тях се чифтосват за цял живот. Въпреки че полигинията и полиандрията се срещат редовно при някои видове, тези видове са изключителни. Повечето видове отAccipitridaeса самотни и защитават територия около гнездото си. Размерът на територията на една двойка и степента, в която те я защитават от особености зависи от вида и местообитанията. Като цяло видовете от откритата страна преследват натрапниците повече от обитаваните от горите видове, вероятно защото нарушителите са по-трудни за откриване в гористите местообитания. Колониалното размножаване се среща при някои видове на места с голямо изобилие на плячка и подходящи места за гнездене. Северноамериканските примери за тези видове включват северни хариери и хвърчила от охлюви .(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Всички accipitrids изграждат гнезда, които мъжкият и женският конструират заедно. Мъжкият носи по-голямата част от гнездовия материал на женската, която го подрежда на мястото на гнездото. При повечето видове мъжкият също така осигурява по-голямата част от храната на женската от етапа на предварително снасяне до голяма част от етапа на гнездене. Осигуряването на храна от мъжки пол може да бъде важна част от ухажването по време на етапите на предварително полагане и снасяне. Копулацията настъпва преди и по време на снасянето на яйца. През този период могат да се проведат няколкостотин копулации. Ухажването на мъжете включва донасяне на храна и материали за гнездо на женската и извършване на полетни изложения над територията или гнездото. Мъжките и женските от някои видове също се показват заедно. Женската може да поиска копулация от мъжкия, като заеме взискателни пози.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Система за чифтосване
  • моногамен
  • полиандричен
  • полигинен
  • кооперативен животновъд

Accipitrids достигат полова зрялост между една и девет години. Като цяло малките видове стават полово зрели през първата си година, докато по-големите видове отнемат повече време, за да узреят. При видове, които не достигат полова зрялост, докато не са навършили една година, много млади птици прекарват първата година или повече на местата за зимуване, вместо да се връщат на север за лятото. Когато се върнат на север, за да се размножават, хищниците показват висока вярност към родното си място за размножаване, като често се заселват в същия район или в рамките на 100 км от него. Размножаването започва през пролетта в умерените райони и през сухия сезон в тропическите региони. В региони, където времето е по-малко предсказуемо, хищниците могат да се размножават през цялата година или след метеорологични събития, които сигнализират за предстоящо изобилие от храна, например след нередовни проливни дъждове. Accipitrids гнездят веднъж на размножителен сезон. Някои видове, най-вече Buteos, ще се гнездят отново, ако претърпят провал на гнездото скоро след снасянето на яйца.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Женските accipitrids снасят между едно и девет яйца за размножителен сезон, макар че съединенията, по-големи от шест яйца, са изключителни за всеки вид. Броят на яйцата се различава между и в рамките на видовете с наличието на храна и географската ширина. По-големите видове обикновено снасят съединения от едно до две яйца, където като по-малки уреди и хариери обикновено снасят съединения от пет до шест яйца. Птиците, които гнездят по-далеч от екватора, обикновено поставят по-големи лапи от екваториалните индивиди от същия вид. При много видове, особено специалисти по гризачи, размерът на кладежа също има тенденция да проследява изобилието на плячката.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Едно яйце се снася на всеки два до пет дни и инкубацията започва с първото или второто яйце. Продължителността на инкубационния период се различава значително при видовете и продължава от 28 до 60 дни (по-голяма за по-големите видове). Както мъжките, така и женските инкубират яйцата в повечето видове. Тъй като инкубацията започва преди да бъдат снесени всички яйца, яйцата се излюпват асинхронно, а по-възрастните пилета са значително по-големи от по-младите пилета. По-възрастните пилета са в състояние да се конкурират с по-малките пилета, които често умират от глад или от агресия на по-възрастните пилета. Този процес на намаляване на пилото е задължителен при някои видове, но се случва само по време на недостиг на храна при други видове.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)


хищник с кожена морска костенурка

Мъжките от повечето видове accipitrid осигуряват по-голямата част от храната на женските и птенчетата от етапа на предварително снасяне до около половината от периода на гнездене. Женската обикновено храни пилетата, като разкъсва храната на парчета с размер на хапка. Младите accipitrids започват да напускат гнездото, когато са на около месец. Те започват с подскачане от гнездото по клони или первази и след това правят кратки скачащи скокове между гнездото и близките кацалки. Дължината на тези скокове се увеличава, докато пилето може да прави кратки полети до близките кацалки. След това пилетата започват да прекарват по-голямата част от времето си далеч от гнездото, кацат наблизо и се връщат в гнездото, за да се хранят. Младите птици се хранят след период от време, който варира значително в различните видове, но е приблизително подобен на продължителността на инкубационния период. Младенците продължават да се връщат в гнездото, за да получат храна от родителите дори след като могат да летят. След до няколко седмици допълнително хранене от родителите, младите птици се разпръскват от територията на родителите си (макар че при някои видове младежите ще останат на територията на родителите си до една година, преди да бъдат изгонени от възрастните). Непълнолетните могат да се разпръснат във всяка посока, някои дори да се насочат на север, преди да започнат миграция на юг към места за зимуване или да намерят място за настаняване през зимата.(„Хоукс и орли (Accipitridae)“, 2003; Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Изграждането на гнезда е една от характеристиките, които отличават accipitrids от соколи . Accipitrids изграждат гнезда от пръчки или клонки и ги облицоват с по-мек материал, като вътрешната или външната кора на дърветата, изтърканите палмови или агави листа или водорасли. Някои видове също украсяват гнездата си със свежи зелени листа или иглолистни игли. Гнездата се изграждат на дърво, на скала или от време на време на земята. Изграждането на гнездо може да отнеме седмици до месеци, което може да обясни защо гнездата често се използват повторно от година на година. Активните гнезда на ацицитрид обикновено са лесни за откриване от „белината“ (слой екскременти) под гнездото.(Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • целогодишно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • яйценосен

Аципитридните родители хранят малките си от момента на излюпването до няколко седмици след появата им. Когато пилетата са много малки, женската разкъсва храната на малки парченца, които храни с пилетата. В някои лешояди възрастните вместо това възвръщат храната в устата на пилетата. По време на периода на гнездене, мъжкият носи храна в гнездото, докато женската прекарва по-голямата част от времето си в гнездото, като защитава, храни и се грижи за пилетата. Женската започва да ловува отново около половината от фазата на гнездене. Родителите продължават да носят храна на пилетата в продължение на няколко седмици, след като са избягали, което позволява на пилетата да практикуват летене и лов, докато имат надежден източник на храна. В крайна сметка пилетата започват успешно да ловуват за себе си и напускат гнездото скоро след това.(Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Докато ацицитридните пилета са млади, женската прекарва по-голямата част от времето си в гнездото. В допълнение към храненето на пилетата, тя ги защитава от хищници и екстремни атмосферни условия. Младите пилета не могат да регулират телесната си температура и са зависими от възрастните да ги засенчват от слънцето и да ги покриват под дъжда. Женските защитават гнездото, като активно гонят хищниците и като предпазват съдържанието на гнездото от погледа, когато хищниците прелитат. Както мъжете, така и жените извършват териториални полети над изложбената / размножителната територия, за да обезкуражат нарушителите да влизат.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Родителски инвестиции
  • предкоциален
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи

Продължителност на живота / дълголетие

Средната продължителност на живота на повечето хищници е една до две години, въпреки че е вероятно да бъде по-дълга за някои по-големи видове. Най-старият известен свободно живеещ ацицитрид е доживял до 38-годишна възраст. В плен големите орли и лешояди са живели до 60 години.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Коефициентът на смъртност на ацицитридните птенца (през периода между излюпването и прорастването) е между 20 и 40 процента. По-голямата част от тази смъртност се дължи на недостиг на храна и / или сиблицид, въпреки че хищничеството може да бъде и значителен източник на смъртност. Периодът непосредствено след новороденото е времето на най-висока смъртност през живота на хищника. Това е времето, когато младата птица все още владее изкуствата на летене и лов. Оценките на смъртността за интервала между появата и придобиването на оперение за възрастни варират до 90% за някои видове. Вероятните източници на смъртност през този период включват глад, хищничество, болести и злополуки.(Тиолей, 1994)

Оценките на годишната смъртност при възрастни за accipitrids варират от 65 до 90 процента. Като цяло годишната преживяемост е по-висока при по-големите видове и по-ниска при по-малките видове. Източниците на смъртност за accipitrids исторически включват умишлени стрелби, отравяния и залавяне. Напоследък тези източници на смъртност са намалели. Въпреки това Accipitrids все още умират от токов удар (електропроводи), сблъсъци с превозни средства и вятърни турбини и отравяне от пестициди или от отровени трупове, предназначени за други хищници.(Тиолей, 1994)

Поведение

Повечето хищници са прелетни, пътуващи ежегодно между непокриващи се южни зимни зони и северни гнездови места. Други са немигриращи, като по същество прекарват цялата година в едно и също населено място. При някои видове някои популации са прелетни, докато други са заседнали. Есенната миграция обикновено се извършва между средата на август и ноември. Пролетната миграция се извършва между февруари и юни при повечето видове.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

За разлика от повечето други птици, почти всички хищници мигрират през деня. Това вероятно им позволява да се възползват от метеорологичните модели, като течащи течения и ветрове, които ускоряват полета им. Повечето ястреби избягват да мигрират над големи водни басейни, където течащите потоци са редки и слаби. В резултат на тяхната зависимост от термални възходящи потоци, повечето ястреби са склонни да следват географски характеристики, като планински хребети и полуострови, и се концентрират по тези географски характеристики по време на есенните и пролетните миграции. По-малките видове ястреби използват летящ полет, както и терминали за миграция. Тези видове са по-малко зависими от изтичането на топлина и следователно могат да следват по-широк миграционен път, да преминават по-лесно по-големи водни пространства и да пътуват по-често сами.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Повечето Accipitrids са единични или от време на време полуколониални. При онези видове, които са териториални, е вероятно плътността на популацията да се контролира от качеството и количеството на плячката, които определят минималния размер на територията. Обикновено има популация от неплодови индивиди, която плава между или в рамките на окупираните територии. Тези индивиди обикновено са незрели птици и възрастни, които не са успели да установят територия. Тези индивиди често заемат мястото на разплодни индивиди, които са убити по време на размножителния период и дори могат да отглеждат пило на убита птица.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Повечето Accipitrids са дневни (активни през дневните часове). Има няколко изключителни вида, които включват прилеп ястреб , което е крепускуларно, и писмено хвърчило който ловува по здрач и през нощта.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

  • Ключови поведения
  • дървесен
  • мухи
  • дневни
  • здрач
  • подвижен
  • прелетни
  • заседнал
  • самотен
  • териториален
  • колониален

Комуникация и възприятие

Accipitrids използват визуални дисплеи, често комбинирани с вокализации, за да предават съобщения един на друг. Много мъже accipitrids извършват водолазни дисплеи високо над тяхната територия, за да рекламират, че територията е окупирана. Някои двойки Accipitrids изпълняват дисплеи заедно. Например двойки червеноопашати ястреби ( Buteo jamaicensis ) понякога извършват показ, при който се плъзгат заедно, с крака, висящи под тях, след като са прогонили нарушител от тяхната територия. Този дисплей може да участва както в териториалността, така и в ухажването, тъй като често е последван от копулация. Ако нарушител навлезе на територия въпреки полетните дисплеи на собственика, accipitrids използват дисплеи на заплахи, за да ги обезсърчат. Показването на заплахи обикновено включва повдигане на гребена или перата на главата, изпъване на главата и шията напред и / или отваряне на крилата, както и вокализации. В гнездото се използват различни позиции за поздрав, молба и просия и / или вокализации за комуникация между мъжкия и женския пол и родителите и пилетата.(Снайдър, 2001)

Въпреки че accipitrids до голяма степен мълчат извън размножителния сезон, по време на размножаването те понякога използват обаждания за комуникация помежду си. Обажданията могат да се използват за сигнализиране на глад, аларма или местоположение, за събиране на копулация или по време на защита на територия или ангажиране в агресивно взаимодействие. Обажданията обикновено се чуват само по време на размножителния сезон и рядко по друго време на годината.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Членовете на Accipitridae имат четири до осем пъти по-добро зрение от това на хората. Тази зрителна острота им позволява да забелязват плячка отдалеч. Например, орлите са в състояние да забележат полевка или гущер от разстояние повече от 400 м. Accipitrids разчитат силно на острото си зрение за улавяне на плячка. Това е най-важният смисъл, който те използват за лов. Те обаче използват слух и за откриване на плячка и са привлечени от призивите на плячката си. Малко са доказателствата, че миризмата е важен начин, по който хищниците усещат околната среда. Дори лешоядите, специализирани за мърша, нямат добре развито обоняние.(„Ястреби и орли (Accipitridae)“, 2003; Снайдер, 2001)

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Членовете на семейство Accipitridae обикновено са опортюнистични хищници, които ядат плячката, която е най-обилна, достъпна и лесна за улавяне. Отделните видове могат да се специализират за определена група плячка, но повечето също ще ядат голямо разнообразие от плячка, ако е налична. Предметите за плячка включват птици (възрастни, пилета и яйца), бозайници (от прилепи да се агнета ), влечуги (включителногущериизмии), земноводни , риба, мърша и много различни безгръбначни. Въпреки че повечето Accipitrids са изключително месоядни, няколко вида понякога ядат плодове, включително плодовете на маслената палма (Elaeis guineensis), което е важно в диетата на лешояда с палмови ядки.(„Хоукс и орли (Accipitridae)“, 2003; Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Отделните видове accipitrids често се специализират за определени групи плячка. Например повечето buteos яжте предимно малки бозайници и повечето Haukes моли се птици . The прилеп ястреб специализира на прилепи , и хвърчило от охлюв специализира на ябълкови охлюви . Други видове са хищници-генералисти, които ядат разнообразна плячка. Например обикновен черен ястреб брои птици , риба, речен рак и ларви на водни насекоми сред плячката си. Мърша е основната основна храна в диетата на някои видове, а именно лешоядите, но е случайна в диетата на много други видове. Екскрементите от животни и хора също са значителни части от диетата на няколко вида, включително Египетски лешояди и лешояди с качулки .(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Accipitrids използват редица ловни техники, които зависят от тяхната плячка, местообитанието и морфологията им. Най-разпространеният метод за лов е ловът на костур. Този метод е най-малко енергийно взискателен и позволява на ловеца да открива незабележима плячка и да избягва да бъде открита от плячката им, докато не се спуснат върху нея. Задържането и извисяването са техники, използвани от ширококрилите Accipitrids, които ловуват в открити местообитания. Подобно на лов на костури, тази техника позволява на Accipitrids да открива незабележима плячка. Бавно извисяване се използва и от лешояди, които използват отличното си зрение, за да локализират труповете и да наблюдават други извисяващи се лешояди, в случай че са открили труп. Все още други видове използват лов в засада, техниката на тихо скриване и засада на плячка, докато минава покрай нея. И накрая, активният полет е ловна техника, използвана от много от насекомоядните видове и прилеп ястреб . Много видове използват поведение, наречено „прегърбване“, за да изненадат плячката си. От много високо, птицата сгъва крилата си назад и се спуска към плячката, отваряйки крилата си и замахвайки с крака напред, точно преди да удари плячката. Лешоядите и орлите, спускащи се до плячка, могат да достигнат скорост от 90 км / час или повече.(„Хоукс и орли (Accipitridae)“, 2003; Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Няколко вида accipitrids могат да използват загадъчно оцветяване, за да се доближат до своята плячка. Например, оперението на ястреби със зони опашки ( Buteo albonotatus ) изглежда подобно на пуешки лешояди ( Аура на Катарс ). Като имитира пуешки лешояди както в оперението, така и в начина на летене, този ястреб може да успее да се приближи до плячката, без да бъде забелязан от плячка, която е привикана към безвредните пуешки лешояди.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Повечето аципитриди ловуват самотно. Въпреки това, кооперативният лов се случва от време на време при няколко вида мишелов и орел, както и при някои други видове accipitrid. По принцип сътрудничеството се осъществява между двойки или групи от свързани индивиди. Сътрудничеството обикновено увеличава степента на успех в лова и позволява улавянето на по-голяма плячка, отколкото би могло да бъде извършено от един човек. Например групи от тясно свързани Ястребите на Харис понякога работят заедно, за да изхвърлят зайците от прикритие и да ги хванат, когато се появят. Работейки заедно, тези птици улавят повече плячка, отколкото биха могли да хванат сами, и често са в състояние да уловят достатъчно плячка, за да задоволят енергийните изисквания на цялата група.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

След като заловят плячката, аципитридите убиват плячката си, като я пробиват многократно с лапите си. Плячката се поглъща цяла или се разкъсва с острия, закачен клюн. Несмилаеми материали като козина, пера и екзоскелети на насекоми, ако се погълнат, се отслабват в гранула. Ако предмет на плячка не се консумира изцяло, той може да бъде кеширан за по-късна консумация, особено по време на размножителния сезон.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Accipitrids (не в плен) трябва да поглъщат 10 до 25 процента от телесното си тегло в плячка всеки ден. Това количество варира в зависимост от климата и размера на тялото. По-големите видове изискват по-малък дял от телесното си тегло. Изискванията за потребление се увеличават през зимата в сравнение с лятото и в умерения в сравнение с тропическия климат. Почти никога не се вижда, че пиещите пият. Предполага се, че поглъщат достатъчно вода от храната си.(Тиолей, 1994)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
    • рибарник
    • яде яйца
    • насекомоядно
    • яде не насекоми членестоноги
    • мекотело животно
    • чистач
  • Хранително поведение
  • съхранява или кешира храни

Хищничество

Яйцата и пилетата на Accipitrid са уязвими за катерене и въздушни хищници. Следователно родителите полагат значителни усилия, за да предпазят потомството си от хищнически произход. Родителите активно защитават територия около гнездото от съзнатели и потенциални хищници. Те могат също да се опитат да маскират гнездото, като го украсят както с жива, така и с мъртва растителност.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Пилетата проявяват поведение, за да избегнат хищничеството от много ранна възраст. Когато открият хищник, пилетата или лежат ниско в гнездото и остават неподвижни, или лежат по гръб и удрят хищника с крачетата си. Веднага след като успеят да напуснат гнездото, пилетата прекарват по-голямата част от времето си кацнали близо до гнездото, а не в него, което може да ги направи по-малко видими за хищниците.(Тиолей, 1994)

  • Адаптации срещу хищници
  • загадъчен

Екосистемни роли

Accipitrids въздействат върху популациите на плячката си в местен мащаб. Например, изследванията показват, че хищничеството от грубоноги мишелови вероятно е отговорен за 3- до 4-годишните популационни цикли на леминги в арктическата тундра. Натискът на хищниците от accipitrids също влияе върху еволюцията на поведението, избора на местообитания и историята на живота на техните плячки. Accipitrids също са домакини на редицаакари по кожата и перата, някои от които са вредни, а други полезни.(Philips, 2000; Thiollay, 1994)

Accipitrids редовно използват дейностите на други видове, за да подобрят своята ловна ефективност. Ядещите насекоми и змии следват войски маймуни, улавяйки насекомите и дървесните змии, които маймуните смущават. Някои Accipitrids също участват в клептопаразитизъм, крадат храна от други хищници.(Тиолей, 1994)

Гнезда, изградени от accipitrids, се използват редовно от други видове птици (включително други accipitrids). Например, големи рогати сови , решетки сови , и мерлини всички използват гнездата на видовете accipitrid.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Коменсални / паразитни видове
  • акари от пера и кожа

Икономическо значение за хората: Положително

Хората са използвали хищници (както Accipitrids, така и соколи ) за лов и отдих под формата на соколичество от 2000 г. пр. н. е. Въпреки че тази практика до голяма степен е умряла, тя продължава в някои области. Соколари в САЩ използват северни ястреби , Евразийски врабчета и златни орли за лов на плячка включително пъдпъдъци, яребици и фазани и зайци и зайци .(Тиолей, 1994)

Дивите хищници включват дивечове и някои опитомени животни, като например агнета и птици сред плячката им. Това доведе до дълъг период на широко разпространена дискриминация срещу грабливи птици, започвайки в края на 1700 г. и продължавайки до 70-те години на миналия век, когато като цяло приключи в повечето развити страни. В разгара на този период на разрушение, приблизително между 1860 и 1960 г., много правителства дават награди за избиването на милиони хищници.(Тиолей, 1994)

Хищниците могат да играят важна роля като биоиндикатори за качеството на местообитанията и замърсяването. Всъщност те вече се използват в тропиците за наблюдение на деградацията на горите. Те могат също да помогнат за поддържане на динамиката и разнообразието на екосистемите, като намалят броя на доминиращата плячка, като по този начин позволяват на по-рядко срещаните видове плячка да оцелеят.(Тиолей, 1994)

Орлови пера се използват от различни коренни общества при религиозни тържества. Орлови пера се използват в стрели от някои от обитаващите гората племена в Южна Америка. Части от тялото на много видове се използват в традиционната медицина от лечители в много части на Азия, Африка и Карибите. Хищниците са включени в кухнята на много региони и все още се ядат в Тайван и Филипините, както и в Китай.(Тиолей, 1994)

  • Положителни въздействия
  • търговия с домашни любимци
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • екотуризъм
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Известно е, че хищниците плячкосват видове дивеч, като например пъдпъдъци, яребици, фазани и зайци . Те също така от време на време вземат опитомени животни като агнета и домашни птици.(Kemp and Newton, 2003; Thiollay, 1994)

Природозащитен статус

Въпреки че няма точни оценки на популацията в световен мащаб за повечето видове ацицитрид, данните за добре известни видове предполагат, че общият брой на хищниците намалява. Шестдесет от 237 вида вAccipitridaeса включени в Червения списък на IUCN на Световния съюз за опазване на застрашените видове. Девет от тях са критично застрашени, 4 са застрашени, 23 са уязвими, 23 са почти застрашени и 1 е с липса на данни.(IUCN, 2003; Thiollay, 1994)

Човешкото преследване чрез стрелба, прихващане и отравяне в исторически план е най-важният източник на смъртност от хищници. Въпреки че подобни дейности сега са незаконни в повечето развити страни и хищниците са защитени от законодателство като Закона за договора за мигриращите птици, стрелбата и отравянето продължават да бъдат важен източник на смъртност на хищници. Между 40-те и 60-те години много аципитриди са били отровени от широко използвани хлорорганични пестициди, като ДДТ. Тези пестициди се натрупват в плячката, която поглъщат хищниците, и причиняват намаляване на популацията при много видове. Използването на тези пестициди е намаляло рязко, въпреки че те продължават да се използват в много страни, където грабливите птици или тяхната плячка прекарват зимата. Популациите на много видове, отровени от хлорорганични пестициди през средата на 1900 г., сега претърпяват драстично увеличение.(Snyder, 2001; Thiollay, 1994; Система за застрашени и застрашени видове, 2003; Служба за риба и дива природа на САЩ, 1997)

Загубата на местообитания е най-голямата заплаха, пред която са изправени популациите на хищници днес. Нарушаването на гнездата обаче може да бъде и значителен източник на локална репродуктивна недостатъчност и намаляване на популацията при видовете хищници. Многократните смущения в гнездото принуждават възрастните да отделят повече време за защита на гнездото и по-малко време за хранене и грижи за малките си. Нарушаването може също да причини изоставяне на гнезда при срамежливи видове, включително плешиви орли и белоопашати морски орли . Многото потенциални източници на смущения в гнездата включват горски дейности, пътища, офроуд превозни средства, развлекателни дейности като катерене по скали и делтапланеризъм, нисколетящи самолети и военни учения.(Kemp and Newton, 2003; Thiollay, 1994)

  • Червен списък на IUCN [Връзка]
    Не е оценено

Други коментари

Вкаменелостите предполагат, че първите хищници са се появили преди 30 до 50 милиона години. Тези ранни хищници изглеждаха подобни на съществуващите мишеловци, въпреки че очевидно не са предшествениците на съвременните мишеловци. Хищниците вероятно са станали широко разпространени преди или по време на миоцена.(Kemp and Newton, 2003; Snyder, 2001; Thiollay, 1994)

Хищниците отдавна играят важна роля в човешката история. Птиците или плячката са имали религиозно или символично значение в много култури, като се започне от древните цивилизации и се продължат с днешните общества. В САЩ, плешиви орли служат като национална емблема.(Тиолей, 1994)

Сътрудници

Ален Кемфийлд (редактор), агенти за животни.


диета без прилепи

Кари Киршбаум (автор), агенти за животни.

Популярни Животни

Прочетете за Eurycea bislineata (Северна двулистна саламандра) за агентите за животни

Прочетете за Cyclopes didactylus (копринен мравояд) за агентите за животни

Прочетете за Coris aygula (прегърбена дъга) на Animal Agents

Прочетете за Mustela putorius (европейска жлеза) за агентите за животни

Прочетете за Ochotona cansus (Gansu pika) в агентите за животни

Прочетете за Pitangus sulphuratus (страхотен kiskadee) в агентите за животни