Accipiter gentilisсеверен ястреб

От Лорън Паджерски

Географски обхват

Северните ястреби се срещат в планините и горите на Северна Америка и Евразия. В Северна Америка те варират от западна централна Аляска и териториите Юкон на север до планините в северозападната и западната част на Мексико. Те обикновено не се намират в югоизточната част на САЩ.(Кларк и Уилър, 1987; Джонсгард, 1990)

  • Биогеографски региони
  • близка
    • местен
  • палеарктичен
    • местен
  • Други географски термини
  • холарктически

Среда на живот

Северните ястреби могат да бъдат намерени в иглолистни и широколистни гори. По време на периода си на гнездене те предпочитат зрели гори, състоящи се от комбинация от стари, високи дървета с междинно покритие на покрива и малки открити площи в гората за търсене на храна. През студените зимни месеци те мигрират към по-топли райони, обикновено на по-ниски височини.(Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • наземен
  • Наземни биоми
  • тайга
  • савана или пасища
  • чапарал
  • гора
  • планини

Физическо описание

Северните ястреби са най-големият вид от рода Аципитер . Мъжете обикновено тежат между 630 и 1100 грама, средно 55 см дължина и имат размах на крилата от 98 до 104 сантиметра. Женските са малко по-големи, тежат средно между 860 и 1360 грама и имат размах на крилата от 105 до 115 сантиметра и средна дължина от 61 см.(Squires and Reynolds, 1997)



Всички акципитатори, включително северните ястреби, имат характерна бяла група пера, които образуват лента над окото (суперцилиара). При ястребите тази лента е гъста и по-изразена, отколкото при останалите представители на вида. Цветът на очите на възрастните ястреби е червен до червеникавокафяв, при младите цветът на очите е ярко жълт.(Squires and Reynolds, 1997)

Оцветяването на възрастни мъжки и женски северни ястреби варира от шисти синьо-сиво до черно. Гърбовете им, крилата и главите им обикновено са тъмни, а долната им страна е бяла с фини, сиви, хоризонтални прегради. Опашките им са светлосиви с три или четири тъмни ленти.(Squires and Reynolds, 1997)

Цветът на юношеския ястреб е съвсем различен от този на възрастния. Гърбовете им, капаците на крилата и главите са кафяви, а долните им страни са бели с вертикални кафяви ивици.(Clark and Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997; Wheeler and Clark, 1995)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомоиотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • женски по-големи
  • Маса на обхвата
    631 до 1364 g
    22,24 до 48,07 унции
  • Дължина на обхвата
    55 до 61 см
    21.65 до 24.02 инча
  • Обхват на крилата
    98 до 115 см
    38,58 до 45,28 инча

Размножаване

Когато ухажват партньор, женските ястреби ще привличат мъже в района, като извършват драматични въздушни дисплеи и вокализират, или като кацат в гнездовата зона и вокализират. След като бъде намерен партньор, двамата ястреби започват да строят или ремонтират гнездото си. През това време двойката ще се съчетава много пъти на ден, понякога до 518 пъти на съединител.

Мъжките и женските ястреби обикновено поддържат двойка за цял живот и само след смъртта си ще потърсят нов партньор.(Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Северните ястреби се размножават веднъж годишно между началото на април и средата на юни, като пиковата активност се наблюдава в края на април до май. Чифтосваща двойка северни ястреби започва да подготвя гнездото си още два месеца преди снасянето на яйца. Обикновено гнездото се намира в стара растяща гора, близо до ствола на средно до голямо дърво и близо до отвори в гората, като пътища, блата и ливади. Гнездата им обикновено са с диаметър около един метър (39,4 инча) и височина от половин до един метър (19,7 до 39,4 инча) и са направени от мъртви клонки, облицовани с листни зелени клонки или снопчета иглолистни игли и парчета кора.(Squires and Reynolds, 1997)


бяло лице саки локомоция

Типичният размер на съединителя е от две до четири яйца, които се снасят на интервали от два до три дни. Яйцата са с груба текстура, синкаво-бял цвят и са с размери 59x45 милиметра (2,3 x 1,8 инча). Съединителят започва да се излюпва в рамките на 28 до 38 дни от полагането. Инкубацията на яйцата е предимно работа на женската, но от време на време мъжкият ще заеме нейното място, за да позволи на женската да ловува и да яде. Птенчетата остават в гнездото до навършване на 34 до 35 дни, когато започват да се придвижват до близките клони на същото дърво. Те могат да започнат да летят на възраст от 35 до 46 дни. Непълнолетните младчета могат да бъдат хранени от родителите си, докато навършат около 70 дни.(Squires and Reynolds, 1997)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • яйценосен
  • Интервал на размножаване
    Северните ястреби се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Размножаването обикновено се случва между началото на април и средата на юни, като пиковата активност настъпва в края на април до май.
  • Пасирайте яйца на сезон
    2 до 4
  • Средно яйца за сезон
    3
    AnAge
  • Обхват на времето за излюпване
    28 до 38 дни
  • Диапазон на нововъзникваща възраст
    34 до 35 дни
  • Средно време до независимост
    70 дни
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (женски)
    1 до 3 минути
  • Диапазон на възраст в полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    1 до 3 години

Женските ястреби правят по-голямата част от инкубацията на яйца, но от време на време мъжете ще инкубират яйцата, за да позволят на женската да ловува и да яде. След излюпването на съединителя, женската няма да напусне мястото за гнездене, докато птенчетата станат на 25 дни. През това време мъжкият е основният доставчик на храна за женската и нейните птенца. Когато птенците достигнат 25-дневна възраст, женската ще ги напуска за периоди от време, за да ловува с мъжкия.(Baicich и Harrison, 1997; Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

Когато гнездящите ястреби достигнат възраст от 35 до 42 дни, те започват да се придвижват към клони близо до гнездото. Скоро след това започват да се провеждат практически полети. Често младежите участват в „игра“, която се смята, че им позволява да упражняват ловни умения, които ще са им необходими през целия им живот.

Младите ястреби обикновено се задържат на 300 m от гнездото, докато летните им пера не се втвърдят напълно, приблизително на 70 дни. През това време малките все още разчитат на родителите си за храна. Пълното излизане от гнездото обаче често е рязко и 95% от младите ястреби стават самостоятелни в рамките на 95 дни след излюпването.(Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

Младите ястреби достигат полова зрялост още една година след излюпването.(Squires and Reynolds, 1997)

  • Родителски инвестиции
  • липса на участие на родителите
  • altricial
  • предварително оплождане
    • защита
      • женски пол
  • предварително излюпване / раждане
    • осигуряване
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване / избягване
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • осигуряване
      • мъжки
      • женски пол
    • защита
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота / дълголетие

Има малко данни за продължителността на живота и оцеляването на ястребите. Средната преживяемост, базирана на малки лентови връщащи проби, е 10,7 месеца. Максималната продължителност на живота също е била пренебрегната в научните изследвания, но се смята, че тя е най-малко 11 години. Женските имат по-висок процент на оцеляване, главно поради по-голямата си телесна маса, което им дава предимство през зимните месеци.(Squires and Reynolds, 1997)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: див
    19,8 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    11 години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    10,7 месеца
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: див
    196 месеца
    Лаборатория за свързване на птици

Поведение

Повечето популации ястреби са заседнали и те обикновено остават в своите места за гнездене през целия си живот. Само ястребите, които се размножават в северната и северозападната част на Северна Америка, са мигриращи. Те летят на юг през зимните месеци и след това се връщат в местата си за гнездене през пролетта.(Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

Северните ястреби са силно териториални и двойката на чифтосване ще рекламира своята гнездова територия, като извършва сложен въздушен показ преди и по време на изграждането и / или ремонта на гнездо. Ако зоната им за гнездене е посегната, те ще я защитят яростно.(Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

Северните ястреби живеят сами или по двойки и са дневни.

  • Ключови поведения
  • мухи
  • дневни
  • подвижен
  • прелетни
  • заседнал
  • самотен
  • териториален

Обхват на дома

Домашният ареал на мъжките ястреби обикновено е по-голям от този на женските. Домашните обхвати често се припокриват, с изключение на изключителните зони за гнездене. По време на гнезденето размерите на домашните ареали варират между 570 и 3500 хектара.(Squires and Reynolds, 1997)

Комуникация и възприятие

Ястреби, като другите Haukes , зависят от речта за комуникация в техните залесени местообитания. Те са особено гласни по време на ухажване и гнездене. И двата пола издават еднакво разнообразни звуци, но звуците на жените са по-дълбоки и по-силни, докато мъжките ястреби имат по-високи и по-малко мощни гласове. Има и няколко специфични обаждания или ридания, дадени от ястребове.(Squires and Reynolds, 1997)

Като птенца, младите ястреби могат да използват призив „подсвирване“ като молба за храна. Започва като шум ке-ке-ке и преминава до звук какинг. Пилето може също да използва висококачествен „доволен туит“, когато е добре нахранено.(Squires and Reynolds, 1997)


какво е каракал

Като възрастни, ястребите вокализират чрез вопли, които се състоят от „ki-ki-ki-ki“ или „kak, kak, kak“. Тази покана варира в зависимост от действието, което представлява. „Вопъл за разпознаване“ се прави от мъже и жени, когато влиза или излиза от гнездото. Призив за „трансфер на храна“, който звучи грубо, се отправя от мъжете, за да поиска храна от женската.(Squires and Reynolds, 1997)

Северните ястреби също използват пози и други физически сигнали за комуникация.

  • Канали за комуникация
  • визуална
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуална
  • тактилен
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Северните ястреби са месоядни, консумират предимно птици, бозайници, безгръбначни и влечуги с умерен до голям размер. Отделните предмети на плячката могат да тежат до половината от теглото на ястреба. Съдържанието на индивидуалната диета от ястреби зависи от средата, в която живее този ястреб. Средната диета се състои от 21 до 59 процента бозайници и 18 до 69 процента птици, като останалите проценти се състоят от влечуги и безгръбначни. Някои често срещани плячки включват зайци от снежни обувки , червени катерици , земни катерици ,смърч тетерев, ръждясал тетерев , и синя тетерев . Северните ястреби понякога кешират плячка върху клоните на дърветата или вклиняват в чатала между клоните до 32 часа. Това се прави предимно по време на етапа на гнездене.(Johnsgard, 1990; Squires and Reynolds, 1997)

  • Основна диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
  • Храни за животни
  • птици
  • бозайници
  • влечуги
  • насекоми
  • Хранително поведение
  • съхранява или кешира храни

Хищничество

Малко са естествените хищници на ястребите. Големи рогати сови , ястреби и орли , куници , кукумявки , и вълци , е известно, че жертва на ястреби, особено на птенца, по време на ниска наличност на храна.(Squires and Reynolds, 1997)

Северните ястреби са страховити птици и ще атакуват нарушителите в техните гнездови територии.(Squires and Reynolds, 1997)

Екосистемни роли

Северните ястреби са важни като хищници в екосистемите, в които живеят, особено за малките популации на бозайници и птици. Те също са домакин на вътрешни и външни паразити, включителнолице, цестоди и трематоди.(Squires and Reynolds, 1997)

Икономическо значение за хората: Положително

Северните ястреби се използват от векове в соколарството. По-важното е, че северните ястреби помагат да се контролират популациите от малки вредители от бозайници.

  • Положителни въздействия
  • контролира популацията от вредители

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Тъй като северните ястреби са застрашени в някои райони, мерките за опазване за тяхната защита могат да повлияят отрицателно на дърводобивната индустрия.(Squires and Reynolds, 1997)

Природозащитен статус

Въпреки че не са застрашени, северните ястреби са изброени в допълнение II към споразумението CITES, което означава, че те могат да се търгуват между държави при определени обстоятелства, но биха били застрашени от неконтролирана търговия. Северните ястреби също са защитени съгласно Закона за договора за прелетните птици.(Weidensaul, 1996)

Събирането на дървен материал е основна заплаха за популациите на северните ястреби. През последните години няколко държави като Мичиган, Вашингтон и Айдахо изброиха северните ястреби като вид на загриженост и увеличиха усилията за опазване, насочени към тези птици.(Squires and Reynolds, 1997; Weidensaul, 1996)

Други коментари

Северните ястреби се считат за „показатели за управление“ в много национални гори. Те се считат за „чувствителни към промяна“ и благосъстоянието им често може да даде улики за проблемите с промяната на местообитанията.

Сътрудници

Лорън Паджерски (автор, редактор), Бакалавърска програма за научни изследвания, Университет в Мичиган, Джордж Стар Хамънд (редактор), Музей на зоологията, Университет в Мичиган-Ан Арбър, Таня Дюи (редактор), Агенти за животни, Кари Киршбаум (редактор), Агенти за животни.


колко време живее един скорец

Популярни Животни

Прочетете за афродитата от Speyeria за агентите за животни

Прочетете за Acipenser transmontanus (есетра от Орегон) в агентите за животни

Прочетете за Sus scrofa (дива свиня) в агентите за животни

Прочетете за Lithobates septentrionalis (норка жаба) за животински агенти

Прочетете за Picoides borealis (червенокок кълвач) в агентите за животни

Прочетете за Stenella frontalis (Атлантически петнист делфин) в агентите за животни