Abrocoma cinereaashy чинчила плъх

От Натали Неш

Географски обхват

Плъхове чинчила, Ambrocoma cinerea са ограничени до Алтиплано на Андите в Южна Америка, от Южна Боливия и Перу до Централно Чили. (Myers, 1999)

  • Биогеографски региони
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Плъховете на чинчила са ограничени до района Altiplano в Андите, те се срещат в скалисти райони между 3700 и 5000 метра. Дупки обикновено могат да бъдат намерени под скали или в основите на храсти. (Encarta, 2000; Nowak, 1991).

  • Наземни биоми
  • планини

Физическо описание

Плъховете на чинчила са с дължина от 15 до 25 см, без опашката, която може да бъде с дължина от 6 до 18 см. Тежат 200 до 300 g. Плъховете на чинчила имат големи, кръгли уши и големи очи, главата е удължена. Крайниците са къси с 4 цифри на предната част и 5 на задната част на крака. Козината е плътна и мека, сребристосив цвят отгоре и бял или жълт отдолу. Козината е сходна по текстура на чинчила, макар и по-малко желана в търговията с кожи. (Encarta, 2000; Nowak, 1991)




меки черупки костенурки Флорида

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия
  • Маса на обхвата
    0.200 до 0.300 кг
    0,44 до 0,66 lb

Размножаване

Много малко се знае за размножаването презAbrocoma cinerea. Продължителността на бременността варира от 115 до 118 дни с 1-2 малки на котило. (Grzimeck, 1975; Nowak, 1991)

  • Основни репродуктивни характеристики
  • итеропарен
  • сезонно развъждане
  • гонохорични / гонохористични / двудомни (половете са отделни)
  • сексуален
  • Оплождане
    • вътрешен
  • живороден
  • Обхват на потомството
    1 до 3
  • Среден брой потомци
    2.2
  • Среден период на бременност
    102 дни
  • Родителски инвестиции
  • предкоциален

Поведение

Плъховете на чинчила живеят в малки колонии от около шест. Дупки могат да бъдат само на 18 метра един от друг. Те комуникират с различни звуци, включително рохтене, скърцане и клактене (Encarta, 2000; Nowak, 1991).


продължителност на живота на слънцето

  • Ключови поведения
  • подвижен
  • Социални

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • тактилен
  • химически

Хранителни навици

Плъховете на чинчила са тревопасни и нощни. Диетата включва семена, плодове и ядки. Макар и предимно сухоземни, те също са способни да се катерят. (Encarta, 2000; Encyclopedia Britannica Online, 2000)

  • Основна диета
  • Тревопасен
    • месоядно животно

Икономическо значение за хората: Положително

Няма голямо икономическо значение за хората. Кожите на плъховете на чинчила понякога се продават на пазари за кожи, но не представляват особена стойност (Nowak, 1991).


забавни факти с бяло опашка

Природозащитен статус

Плъховете на чинчила понякога се ловят за кожи. Няма истинска търговска стойност, но те понякога се продават на пътуващите като истинска чинчила. Поради тази причина и поради унищожаването на местообитанията те са станали редки. (Новак, 1991).

Сътрудници

Натали Неш (автор), Fresno City College, Carl Johansson (редактор), Fresno City College.

Популярни Животни

Прочетете за Arctictis binturong (binturong) за агентите за животни

Прочетете за Catharus guttatus (млечница отшелник) в агентите за животни

Прочетете за Mephitidae (скункс и смрадливи язовири) в агентите за животни

Прочетете за Sula leucogaster (кафяв мигач) в агентите за животни

Прочетете за Atta texana за агентите за животни

Прочетете за Talpa europaea (европейска бенка) за агентите за животни